Tip over verbondenheid met de Ander

Stap uit het conflict

door Nanda Noorlander

In het contact met je kind kan er soms een conflictsituatie ontstaan. Dan kan het handig zijn om uit het conflict te stappen door even een time-out te nemen.

Neem een time-out als je er niet uitkomt met je kind

Zeg tegen je kind dat je er even over na wilt denken. Probeer dan de situatie te zien vanaf een afstand. Stap dus even uit je rol van opvoeder en kijk wat er gebeurt bij de ander, én bij jezelf. Vraag je af waarom je kind reageert zoals het doet. Als je afstand hebt genomen en helder hebt dat het bijvoorbeeld gaat om duidelijkheid, structuur en grenzen bepalen kan je weer in gesprek.

  • Als je bijvoorbeeld zelf niet duidelijk bent geweest kan je zeggen: “Oké, blijkbaar ben ik niet duidelijk geweest, ik bedoelde ….”.
  • In het geval van het ontbreken van structuur ga je niet meer in op het conflict maar zeg je: “Voortaan doen we het zo en zo”.
  • Als je kind wat ouder is kan je een voorstel doen over hoe je er een volgende keer mee om wilt gaan en kan je aan de hand daarvan in overleg.

Dit heeft mij erg geholpen bij mijn zoon met PDD-nos. Hij heeft erg veel behoefte aan structuur en soms snapte ik niet wat er bij hem gebeurde. Door dit toe te passen kwamen we sneller uit een conflict en werden dingen voor hem duidelijker. 

Je kunt dit uiteraard bij elke conflictsituatie gebruiken, dus ook bij je partner, collega etc.

Over de auteur van deze tip

Levenscoach (44) bij Centrum Nacha, en moeder van 2 kinderen (14 en 9), waarvan de oudste de diagnose PDD-nos heeft.
Centrum Nacha is een praktijk voor begeleiding bij stress, burn-out en hooggevoeligheid. Zodat mensen hun eigen leven weer in vrijheid kunnen leven. Voor kinderen schrijf ik helende verhalen waardoor kinderen weer lekkerder in hun vel komen te zitten. Mijn doel is om bij te dragen aan het verhogen van de kwaliteit van leven van anderen. Ik werk vanuit een warme betrokkenheid bij de ervaringen van mijn klanten.

Naam: Nanda Noorlander
Centrum Nacha
Website:

Meer tips van Nanda »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eén reactie

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()