Tip over verbondenheid met de Natuur

Hoeveel huisdieren heb jij?

door Adriënne Baars

Hoeveel huisdieren heb je? Nou, als je die in de tuin of op je balkon meetelt kom je een heel eind. De merel die je daar ziet woont daar waarschijnlijk al jaren. Dat is dan toch echt je eigen merel! En die duiven die je elke ochtend wakker koeren zien jouw familie misschien wel als hun huisdieren, die netjes opstaan als zij gaan koeren…

Kijk eens beter naar vogels

Hoe maak je kinderen nieuwsgierig naar iets wat zo gewoon is dat je er niet meer naar kijkt? Als je je aanpast aan de natuur van het kind lukt het misschien wel hen te interesseren.

Zo voelen kinderen die graag zorgen zich in barre tijden graag verantwoordelijk voor het ophangen en neerleggen van voer. De knutselaars willen vast wel helpen met het maken van voederplankjes. Toekomstige koks zijn vooral geïnteresseerd in wat vogels eten. En eten ze allemaal wel hetzelfde? Een fotograafje in de dop wil ze vast wel vastleggen met de camera en kunstminnende kinderen die vooral genieten van kleur en vorm willen ze misschien wel schilderen of boetseren.

Onderzoekers in spé daarentegen willen alles weten: hoe heten ze, waar wonen ze, slapen ze als ze op een tak zitten en hoe kan het dat ze er niet afvallen? Kunnen vogels ook op hun kop vliegen? Zij hebben het liefst een observatorium. Dat kan natuurlijk van alles zijn, van ruimte op de bank tot en met een webcam.

En wat zouden die spreeuwen tegen elkaar zeggen? Daar kan je een mooi verhaal of gedicht over schrijven. En kijk die pimpelmeesjes eens knap jongleren! Kan jij dat ook?

Muziekliefhebbers genieten natuurlijk van de klanken en weten misschien haarfijn te vertellen welke vogel ze horen. Welke bedoel je? O die! Ze fluiten het melodietje al voor je.

 

Tenslotte onze boekhouders. Die doe je natuurlijk geen groter plezier dan hen vogels te laten tellen. Nutteloze bezigheid? Welnee! In het derde weekend in januari valt altijd tuinvogel-teldag. Serieus onderzoek waar alle bovengenoemde kinderen aan mee kunnen doen.

Kijk op http://www.vogeltelling.nlvoor meer informatie en het downloaden van telformulieren.

Over de auteur van deze tip

Ik vind het belangrijk dat kinderen met hun hoofd en met hun handen bezig zijn. Zelf functioneer ik ook het best als die activiteiten in evenwicht zijn. Daarom ben ik bezig met ‘knutsel-plus’ projecten, niet alleen leuk om te doen, maar ook nog iets over jezelf of de wereld ontdekken. Dat zorgt voor verbondenheid en laat zien dat iedereen een eigen inbreng heeft die de moeite waard is.

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.