Tip over verbondenheid met Jezelf

Yoga verbindt het kind met zichzelf en de wereld

door Helen Purperhart

Het woord yoga betekent ā€˜verbindenā€™. Mensen zijn verbonden met al wat leeft, het maakt niet uit of het nu gaat om mensen, dieren, planten, aarde, de materie, vuur, lucht of water. Door yoga te beoefenen verbind je je beter, zowel met jezelf als met je omgeving.

In India wordt yoga sinds generaties van ouder op kind doorgegeven. Daar is het een vast onderdeel van een harmonieus verloop van de dagelijkse routine. In onze westerse maatschappij worden weĀ overspoeld door een overdaad aan spullen, informatie, geluid en visuele prikkels. Het wezenlijke onderlinge contact wordt steeds minder. We zien kinderen steeds meer hyperactief worden. Ze sluiten zich af voor de buitenwereld, maar ook voor hun eigen binnenwereld. Er ontstaat een slechte verbinding met het lichaam en hun gevoel. Er is veel behoefte aan bewustwording van wat men werkelijk nodig heeft:Ā gezien, gewaardeerd en gekoesterd worden.

Doe dagelijks kinderyoga met je kind. Ga bijvoorbeeld op avontuur in het oerwoud

Een kind heeft maar weinig nodig om zich voor te stellen dat deĀ huiskamer een oerwoud is. Schuif tafels en stoelen aan de kant, zet een spannend muziekje opĀ enĀ ga met je kind op avontuur.

  • Maak maar looppas op je plaats en baan je een weg door het oerwoud.
  • Sluit je ogen en leg je handen op je hart (voel je hartslag ).
  • De zon komt op en je voelt de stralen op je lichaam (voel de zon in je lijf).
  • In het oerwoud staan reusachtige bomen. Stel je voor dat je een van die bomen bent en er wortels groeien vanuit je voeten de aarde in (voel hoe stevig je staat).
  • We lopen verder het oerwoud in en we komen onderweg van alles tegen.
  • Wat zie je daar allemaal?

Met elkaar kun je bedenken welke dieren je allemaal ziet. Samen kun je veel plezier beleven door te brullen als een groep leeuwen, te stampen als een kudde olifanten of elkaar te vlooien als apen.

Over de auteur van deze tip

Ik laat me leiden door mijn ervaring, bewustwording en bezieling. Mijn doel is mensen te inspireren om yoga voor kinderen en jongeren in de samenleving te brengen op ieder zijn eigen unieke manier.

Ik heb diverse kinderyoga boeken, kaarten en cd’s ontwikkeld die de basis vormen voor de docentenopleidingen yoga voor kinderen en jongeren die ik sinds 2000 verzorg.

Kijk voor meer informatie over kinderyoga op www.kinderyoga.nl en kijk op www.kinderyogawinkel.nl voor alles op het gebied van yoga en meditatie voor kinderen en jongeren.

Naam: Helen Purperhart
Kinderyoga
Website:

Meer tips van Helen »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()