Tip over verbondenheid met de Maatschappij

Wat is mijn plaats in het universum?

door Robert Muller

Kinderen van nu leven in een wereld die drastisch aan het veranderen is. Wie ben ik, waar hoor ik bij, wat is werkelijk belangrijk om te doen? Dat zijn vragen waarop elk kind op eigen wijze een antwoord moet kunnen vinden. Het is nu meer dan ooit belangrijk dat alle kinderen, overal ter wereld, zicht krijgen op hun plaats in het grote geheel van het leven.

Ontdek met kinderen wat hun plaats is in het universum

Hang een poster op van onze aarde. Een wereldbol erbij maakt het nog duidelijker. Laat kinderen plaatjes zien van ons heelal. Vergeet vooral niet om ook in het echt te kijken, dus ga in het donker naar buiten met sterrenkijkers! Praat over wat ze zien en ervaren. Schrijf dan op:

Waar zijn we?
Universum:
Sterrenstelsel:
Zonnestelsel:
Planeet:
Halfrond:
Continent:
Lengte- en breedtegraad:
Land:
Provincie:
Stad:
Straat:
Naam:

Hierdoor prikkel je kinderen om allerlei informatie te verzamelen, te onderzoeken, oplossingen aan te dragen, gegevens vast te leggen, materiaal te verzamelen en ideeën uit te wisselen.

Deze activiteit is geschikt voor elke leeftijdsgroep. Peuters en kleuters verwonderen zich over maan en sterren; basisschoolleerlingen brengen hun kennis in kaart en in het voortgezet onderwijs omvat dit levende onderwijs sterrenkunde, aardrijkskunde, milieukunde, menselijk leven, wiskunde, enzovoorts.

Aanverwante activiteiten kunnen zijn: tekenen en schilderen, luisteren naar muziek, een lied componeren, rekenen en wiskunde, gedichten en verhalen schrijven, lezen, een spreekbeurt houden, een toneelstuk maken, een planetarium knutselen, eigenlijk teveel om op te noemen!

Deze tip komt uit het boek Het Wereld Kerncurriculum van de Robert Muller school. Dit boek kost €12,50 en je kunt het bestellen door een mailtje te sturen aan info@spabonneeservice.nl met als onderwerpregel: Wereld Kerncurriculum. Vermeld hierin je naam en adres en dat je wilt betalen via acceptgiro.

Over de auteur van deze tip

Robert Muller was adjunct Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties. Hij verzamelde duizenden ideeën om de wereld te verbeteren. Een van die ideeën is om alle kinderen over de hele wereld hetzelfde te leren over hun plaats in de tijd, de ruimte en de diversiteit aan culturen waardoor elk kind opgroeit in het besef dat het deel is van één menselijke familie, levend op één gezamenlijke planeet die deel is van één oneindig groot universum.

Robert Muller heeft een voorstel gedaan tot een wereld-kerncurriculum dat alle kinderen in de hele wereld minimaal zouden moeten krijgen. De Robert Mullerschool heeft dit praktisch uitgewerkt in het boek Het Wereld Kerncurriculum.

Naam: Robert Muller
Good Morning World
Websites:

Meer tips van Robert »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.