Tip over verbondenheid met Jezelf

Veranderen kan niet ‘op verzoek’

door Maril Heijen

Hoe vaak wordt het niet tegen kinderen gezegd: ”Je moet je gedrag veranderen!” Veel mensen beseffen niet dat je een kind met zo’n opmerking opzadelt met een probleem. Want hoe graag het kind ook zou willen: het kan zijn gedrag niet op commando veranderen. Gedrag is ingesleten, oud gedrag vervangen door nieuw is lastig.

En zo krijgt het kind er een ervaring bij: een ervaring van falen.

Veranderen kost tijd. In de hersens moeten namelijk nieuwe neurale paden worden aangelegd. Door die paden vaker te bewandelen, kunnen ze steviger worden. Het nieuwe gedrag moet een gewoonte worden. Zo groeit langzaam een nieuwe weg in ons brein en ons functioneren.

Ook als je nieuwe dingen leert moet je je ‘gedrag’ veranderen. Het oude gedrag moet in je brein worden vervangen door het nieuwe. Dat kost tijd en vraagt veel herhaling.

Er zijn veel manieren om nieuwe paden in het brein aan te leggen. Sommige hiervan zijn leuk om te doen en erg eenvoudig. De combinatie van zingen, bewegen en tegelijk je vingers bewegen is bijvoorbeeld een goede manier om de beide hersenhelften te activeren en ze beter samen te laten werken. Dat helpt bij het leren, want als je brein veel paden tegelijk beschikbaar heeft kan je beter nieuwe informatie opnemen.

Zing en beweeg je door de wintermaanden

Zing met je kinderen de sint-en kerstliedjes terwijl je je lichaam wiegt en je vingers beweegt en de handen en armen in beweging brengt. Laat ook je voeten meedoen. Sluit je ogen en laat het gebeuren. Zo ontstaan nieuwe bewegingen,  misschien zelfs nieuwe klanken en melodieën. En gaan er in je brein nieuwe lichtjes branden!

Over de auteur van deze tip

Ik heb een lange ervaring in het begeleiden van kinderen in het onderwijs. Daarnaast help ik graag kinderen en hun ouders die zich willen ontwikkelen in hun groeiproces. Ik werk vanuit mijn hart en zeg zonder voorwaarden JA tegen dat wat er is bij kind en ouders.

Op mijn website zie je welke activiteiten met kinderen en ouders ik in mijn atelier doe…

Naam: Maril Heijen
Website:

Meer tips van Maril »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.