Tip over verbondenheid met de Ander

De Barmhartige Sint

door Patricia Ritsema van Eck

De tijd dat Sinterklaas en zijn Pieten op zoek gaan naar stoute kinderen is echt uit de tijd. Sint leest al een poos een goed tijdschrift over opvoeding (Educare natuurlijk!) en weet dat kinderen niet zoveel opsteken van straf. Ze leren veel  meer  van opmerkingen die hen wijzen op hun goede eigenschappen. Tegenwoordig stuurt hij daarom zijn Pieten op pad om de goede eigenschappen van kinderen (en hun vaders, moeders, opa’s, oma’s, juffen en meesters) te zoeken.

Help Sint ieders kwaliteiten te zoeken en vertel elkaar waarom een bepaalde eigenschap goed past.

Schrijf van iedereen die meedoet 1 of 2 goede eigenschappen op. Je kunt ook werken met de deugdenposter (zie: http://www.uitgeverijdezaak.nl/postergroot.html) – deze poster mag je uitprinten en kun je eventueel ophangen.

Schrijf de eigenschappen/deugden goed leesbaar over op post-its. Plak die op een groot vel papier en hang die aan de muur. Vertel dat we Piet even moeten helpen. Hij heeft wel de goede eigenschappen opgezocht maar had geen tijd meer ze ‘op de juiste persoon te plakken’…

Laat iemand een willekeurige post-it van het papier halen en voorlezen wat er staat. Bij wie hoort die goede eigenschap? En waarom dan? In de gesprekken die hierbij onstaan, hoort ieder kind (en volwassene) dat zijn inzet gezien en gewaardeerd wordt. Als iedereen het eens is, dan plak je de post-it op de juiste persoon. En zo zorg je dat alle deugden een plekje krijgen.

Bovenstaand idee kan als surprise gedaan worden op Sinterklaasavond, maar ook als leuke Sint activiteit in de klas. Je kunt er eventueel ook een kadootje bij geven na afloop of per persoon.

Het organiseren van Sinterklaasavond op zo’n manier dat iedereen erbij betrokken is gaat veel gemakkelijker met het Sinterklaas Surprisespel, waarmee je met minimale stress en maximale pret van het Sinterklaasfeest een echt gezellig avondje maakt. Kijk voor meer informatie over het spel op www.sinterklaassurprisespel.nl (je kunt daar bovendien gratis een handige pakjesavond planner downloaden!).

Over de auteur van deze tip

Ik ben opgeleid tot Hart Focus trainer, wat wil zeggen dat ik opgeleid ben in technieken die je helpen je hart en je hoofd met elkaar in balans te brengen en te houden. Hierdoor heb je minder last van stress, weet je beter met verschillende emoties om te gaan, kun je helder en creatief denken en bovendien is het erg goed voor je gezondheid. Je krijgt er ook minder snel rimpels van – op lachrimpels na…

Mijn favoriete bezigheid is het creatief ontwikkelen van websites, trainingen, boeken, spellen en materialen waar je blij van wordt. Ik ben de auteur van het boek “Jij bent de sleutel tot Mijn blijde Hart” en bedenker van “Het Sinterklaas Surprisespel” waarmee je op ouderwets gezellige manier pakjesavond kunt vieren met minimale stress en maximale pret!

In december 2015 is mijn nieuwe spel Kerst met Ballen uitgekomen!

Naam: Patricia Ritsema van Eck
Zonder Streepje!
Websites:
Verbinden:

Meer tips van Patricia »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.