Tip over verbondenheid met Jezelf

Antwoord geven op vragen

door HappyFamilyLife

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en stellen veel vragen. Zeker op bepaalde leeftijden willen ze van alles weten en vragen constant vooral “waarom?”. Wat doe jij als je kind een vraag stelt? Geef je gewoon antwoord? Of laat je de vraag nog even goed tot je doordringen om dan te beseffen dat je misschien zelf het antwoord ook niet weet? Vaak zijn we geneigd direct antwoord te geven. Niet erg als het een hele concrete vraag is met maar één mogelijk antwoord. Maar kinderen stellen ook veel vragen waarop er meer antwoorden mogelijk zijn. Door te wachten met het geven van een antwoord stimuleer je de creatieve, nieuwsgierige geest van het kind en moedig je het aan om onafhankelijk te denken. Je krijgt de mooiste antwoorden en leert zo ook veel over de manier van denken van je kind.

Laat je kind zelf antwoord geven op zijn vragen en luister ernaar met een open mind

Een voorbeeld:
“Hoe komt het dat deze boom in tweeën is gesplitst?”

  • Toon je interesse.
  • Wacht even en blijf even stil.
  • Maak vervolgens een aanmoedigend geluid of stel de vraag “wat denk jij?”
  • Wees geduldig, bijt je tong af als je toch wilt gaan praten en schort je oordeel op.
  • Moedig je kind aan om nog iets te zeggen.
  • Help je kind het antwoord te verhelderen en opnieuw te formuleren.

Je zult verbaasd zijn met wat voor leuke oplossingen of verhalen ze komen!

Over de auteur van deze tip

Het is Margriet haar passie om kinderen en volwassenen te laten leven vanuit hun eigen kern, kracht en essentie. Ze doet dit vanuit haar bedrijf Happy Family Life, dat gericht is op het inspireren van ouders bij het opvoeden van hun kind(eren) en het creëren van een gelukkig en effectief gezinsleven. Ze werkt o.a. met de Zeven eigenschappen van effectieve families van Stephen Covey en N.L.P. en Heartmath/Hartfocus methodieken.

Uitgangspunt hierbij is dat kinderen en ouders elkaar opvoeden en veel van elkaar te leren hebben. Maar dit vereist respect, vertrouwen en inzicht in jezelf als ouder. Een optimale opvoeding stelt een kind in staat om zijn eigen weg te bewandelen, vol vertrouwen op te groeien en te willen zijn wie hij is. Hierdoor groeit het kind op tot zichzelf, terwijl de ouder ook zichzelf kan blijven of misschien wel weer kan worden. Samen leren, samen groeien dus.

Margriet ontwikkelt hulpmiddelen voor thuis, schrijft columns voor Lof on-line en Mama’s.nl en geeft diverse workshops en trainingen op school en binnen het bedrijfsleven. Ze is zelf ook moeder van drie kinderen en gelukkig getrouwd.

In 2005 schreef ze samen met Eva Hoffman het boek “Opvoeden vanuit het Hart” en in 2008 verscheen de tweede herziene druk. Ze ontwikkelde verder het Kinderzin Beloningsboekje, en voor het spelenderwijs, effectief organiseren van het gezin de Happy Family Weekplanner en Happy Family Organizer.

Naam: HappyFamilyLife
Happy Family Life
Websites:

Meer tips van Margriet »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eén reactie

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()