Tip over verbondenheid met de Natuur

Snoep goed!

door Marijke Sluijter

Heb je deze al eens gehoord? “Mam, mag ik iets lekkers?” Het antwoord: “Nee, nu niet. Neem maar een appel!”

Uhh?!?

We hebben het blijkbaar voor elkaar gekregen te denken dat gewoon voedsel niet lekker is… Voor het welzijn van ons lijf en ons milieu is het essentieel dat we weer zo natuurlijk mogelijk gaan eten. Laten we dus als de bliksem van gewone dingen weer bijzondere lekkernijen maken.

Maak van gewone hapjes een lekkernij

Wie vroeg begint om van gewone dingen ‘snoep’ te maken heeft het gemakkelijk. Als je in plaats van het pretpakket uit de supermarkt een snoeppot met rozijnen, ministukjes kaas op een prikkertje met een dipsaus van vruchtenchutney, rauwe miniworteltjes en dergelijke als extraatje prestenteert zijn dat de hapjes waar je kind later een gevoel van ‘verwennerij’ bij krijgt. Presenteer het mooi en op ‘gezellige’ momenten, zo maak je er iets bijzonders van.

Als je kind al verkeerd gewend is (de werkelijke betekenins van ver-wend) moet je het slim aanpakken en het oude patroon op een aantrekkelijke manier veranderen. Vervang geleidelijk de snoep- en chipsvoorraad door een gezonder aanbod. Ga bij de keuze van de lekkernijen uit van de smaak van je kind. Is het gek op zoet? Bedenk dan zoete hapjes als gedroogd fruit of zoete zonnepitjes (even licht roosteren, van het vuur halen, scheutje appeldiksap erbij. Met een theelepeltje kleine bergjes maken en af laten koelen.) Een kind dat van hartig houdt is misschien heel blij met vers gebakken broodkorstjes waarvan het ‘kaaskoekjes’ mag maken door het met boter in te smeren en in de geraspte kaas te dopen. Ik doe het nog steeds: alleen nu neem ik knoflook met olijfolie.

Praat er niet over, pas gewoon stilletjes het aanbod aan. Als je het goed doet merkt je kind het pas als er al een week geen chips meer op tafel kwamen.

Misschien doe je dit al lang en kan je ons wat tips aan de hand doen. Vertel eens, welke hapjes zijn in jouw gezin favoriet?

Over de auteur van deze tip

De ontwikkeling van mensen en de mensheid fascineert me. Ik vraag me altijd af wat er nodig is om een leerblokkade te overwinnen, wil weten wat iemand tegenhoudt om volledig tot bloei te komen en wat er nodig is om weer bij de levensstroom aan te haken.

Mijn werk als projectleider en coördinator bij Stichting Universele Opvoeding en het hoofdredacteurschap van Educare geven mij de kans om op die vraag een veelvoud aan antwoorden te krijgen.

Enkele keren per jaar geef ik cursussen aan leerkrachten, yogadocenten, kindercoaches en -therapeuten over aanraakspel en tekenen om de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen.

Ik schreef toen ik in de jaren zeventig op Aruba woonde samen met Jacqueline van Ommeren ‘Educreation; hoe kinderen leren spreken, rekenen, schrijven en lezen in verbinding met zichzelf, de ander en de wereld’.

Terug in Nederland hielp ik babymassage in Nederland geaccepteerd te krijgen om de band tussen ouder en kind te versterken.

In 2002 introduceerde ik Onderlinge Kindermassage, een trend die uit Zweden kwam. Hierover schreef ik het boek ‘Aanraken, een levensbehoefte’. In april 2016 komt het uit in het Frans.

Momenteel geef ik aan leerkrachten, docenten van HVO en pedagogische opleidingen, kinder- of gezinscoaches en kindertherapeuten cursussen Zinvol Tekenen met Kinderen. Dit zijn communicatieve tekenspellen om het contact met kinderen te verdiepen. Ze werken in op de ontwikkeling van de cognitieve, emotionele en sociale intelligentie.

Om ouders, opvoeders en leerkrachten aan te moedigen meer met kinderen te gaan tekenen ontwikkelde ik in 2014 de ‘Droedel-App”: 52 tips voor een wekelijkse droedel.

Droedelen is gedachteloos bewegen op papier als ontspanningsmoment. Je hoeft niet je best te doen om het mooi te maken, want dat is niet het doel. Maar vaak wordt het mooier dan je dacht. En, kinderen doen graag met je mee!

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 reacties

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()