Heb je deze al eens gehoord? “Mam, mag ik iets lekkers?” Het antwoord: “Nee, nu niet. Neem maar een appel!”
Uhh?!?
We hebben het blijkbaar voor elkaar gekregen te denken dat gewoon voedsel niet lekker is… Voor het welzijn van ons lijf en ons milieu is het essentieel dat we weer zo natuurlijk mogelijk gaan eten. Laten we dus als de bliksem van gewone dingen weer bijzondere lekkernijen maken.
Maak van gewone hapjes een lekkernij
Wie vroeg begint om van gewone dingen ‘snoep’ te maken heeft het gemakkelijk. Als je in plaats van het pretpakket uit de supermarkt een snoeppot met rozijnen, ministukjes kaas op een prikkertje met een dipsaus van vruchtenchutney, rauwe miniworteltjes en dergelijke als extraatje prestenteert zijn dat de hapjes waar je kind later een gevoel van ‘verwennerij’ bij krijgt. Presenteer het mooi en op ‘gezellige’ momenten, zo maak je er iets bijzonders van.
Als je kind al verkeerd gewend is (de werkelijke betekenins van ver-wend) moet je het slim aanpakken en het oude patroon op een aantrekkelijke manier veranderen. Vervang geleidelijk de snoep- en chipsvoorraad door een gezonder aanbod. Ga bij de keuze van de lekkernijen uit van de smaak van je kind. Is het gek op zoet? Bedenk dan zoete hapjes als gedroogd fruit of zoete zonnepitjes (even licht roosteren, van het vuur halen, scheutje appeldiksap erbij. Met een theelepeltje kleine bergjes maken en af laten koelen.) Een kind dat van hartig houdt is misschien heel blij met vers gebakken broodkorstjes waarvan het ‘kaaskoekjes’ mag maken door het met boter in te smeren en in de geraspte kaas te dopen. Ik doe het nog steeds: alleen nu neem ik knoflook met olijfolie.
Praat er niet over, pas gewoon stilletjes het aanbod aan. Als je het goed doet merkt je kind het pas als er al een week geen chips meer op tafel kwamen.
Misschien doe je dit al lang en kan je ons wat tips aan de hand doen. Vertel eens, welke hapjes zijn in jouw gezin favoriet?
Error thrown
Call to undefined function ereg()