Tip over verbondenheid met de Ander

Volg het tempo van je kind

door Meta Kierkels

Het tempo van kinderen ligt vele malen lager dan dat van volwassenen. Dat begint al bij de snelheid van waarnemen. Vervolgens het verwerken van prikkels. Omdat kinderen veel minder ervaringen hebben opgedaan in hun leven, hebben zij meer tijd nodig om te ‘processen’ wat er nu precies gebeurd. In hun hoofd wordt het kasje met laatjes nog gebouwd, geordend en gevuld. Dit maakt dat zij later reageren dan volwassenen.  Een andere reden is natuurlijk dat kinderen nog veel dichter bij het natuurlijke bioritme staan dan volwassenen. Om verbinding te krijgen met je kind is het afstemmen van je tempo dus belangrijk.

Neem een dag de rust en ruimte om het tempo van je kind te volgen

Hou het gewone ritme aan: opstaan, aankleden, eten, activiteit, koffie, enzovoort. En doe precies als je kind doet. Dus wanneer hij/zij de tijd neemt voor een boterham, doe jij dit ook. Wanneer hij/zij druk gaat spelen, ga jij ook een actieve bezigheid doen. Gaat hij/zij vervolgens rustig een boekje lezen, plof je naast hem/haar op de bank.

Evalueer aan het einde van de dag hoe dit voor je was:

  • Moest je erg terugschakelen?
  • Zou je kind op ‘normale’ dagen een tandje extra moeten leveren om jouw tempo bij te houden?
  • Ben je net zo moe als anders?

Trek eerlijke conclusies en neem die mee voor de dag van morgen.

Over de auteur van deze tip

Ik ben moeder, pedagoge en initiatiefnemer van Lindekracht. Dus opvoedkundige in praktijk en theorie, in hart en ziel. Je kunt wel zeggen dat ik het grootste deel van de dag bezig ben met opvoeding; is het niet met mijn eigen kinderen, dan is het wel met ouders en professionele opvoeders.
Ik geef volop cursussen, workshops en coaching. En met grote regelmaat schrijf ik artikelen voor dagbladen, regionale bladen en magazine’s. Uit alles wat ik doe straalt de boodschap: “Opvoeden is hartverwarmen(d)”.
En hoewel ik veel leer van de opvoeders met wie ik werk, leer ik nog veel meer van hun (en mijn) kinderen… zij zijn de ware meesters!

Bij Lindekracht kunnen ouders, leidsters en leerkrachten terecht voor cursussen, workshops en coaching die ondersteunt in een holistische, liefdevolle en realistische opvoeding.

Naam: Meta Kierkels
Lindekracht, Praktijk voor opvoeding en ouderschap
Websites:

Meer tips van Meta »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.