Tip over verbondenheid met de Natuur

Schatkistjes

door Ity Busstra

Op weg naar school, wandelend door het bos of op vakantie vindt ieder kind kleine schatten die het wil bewaren.
Ze worden meegenomen, eerst nog in de hand, maar al gauw worden de schatten in de jas of broekzak gestopt als er nóg een schat voor het oprapen ligt.

In elke broekzak kom je ze later weer tegen: dat ene bijzondere steentje, een scherfje met een blauw randje, een glanzende kastanje, een inmiddels verfrommeld veertje, een rozebottel, nog een mooi steentje, bijzondere zaadjes, een schelp van het schelpenpaadje…..
Thuis worden ze neergelegd op een speciaal plekje, zoals bijvoorbeeld de seizoenentafel, of ze komen tussen allerlei andere dingetjes terecht die ook de moeite van het bewaren waard zijn.

Maar wat moet je er soms allemaal mee? Tijdens het opruimen is het vaak zo jammer om het weg te doen. Kun je alles bewaren? Maar het mag niet weg, het wordt gemist! Het heeft een waarde, een herinnering aan die ene wandeling of dat fijne moment met elkaar in het bos of alleen op het geheime paadje naar school.

Geef je kind verzameldoosjes

Een oplossing is het theekistje of een ander sorteerdoosje.
In elk vakje kan iets wat bij elkaar hoort: de mooie steentjes bij elkaar, de scherfjes in het andere vakje, het pijpekopje ernaast.
Er kunnen meerdere kistjes komen en vaak is dat ook wel nodig.
Een kistje voor natuurdingetjes, een kistje voor vroegerspulletjes, een kistje voor dode diertjes, een kistje voor ieder jaargetijde.

Er zijn kistjes te koop met een doorkijkdeksel. Het stof blijft buiten en je kunt toch zien wat je allemaal hebt verzameld.
Zo maak je je eigen museumverzameling.
Wie komt er allemaal kijken in mijn schatkistjes?

Over de auteur van deze tip

Ik werk graag met kinderen, vind het heerlijk om met hen te praten en creatieve activiteiten te doen en ben graag buiten bezig in de tuin.
Dit is het uitgangspunt van waaruit De kleine tuinman is ontstaan.
De kleine tuinman is een ontdek- en belevingstuin voor kinderen van 2 tot 12 jaar met een ontdekpad, een kinderatelier en een kinderlandschap met alle ingrediënten voor een gezond kinderleven, nl. ruimte om creatief en fantasierijk te mogen spelen in rust en stilte, met gebruik van al je zintuigen en op ontdekkingsreis kunnen gaan met de elementen en het natuurlijk leven om je heen.
Ik organiseer creatieve en fantasierijke workshops met natuurlijke materialen op afspraak en in de ontdektuin in o.a schoolvakanties.
Daarbij ben ik vormgeefster van kindertuinen en geef voorlichting over het belang van natuurrijke buitenruimte voor kinderen om creatief te kunnen spelen, bij scholen maar ook rondom huis.

Naam: Ity Busstra
De kleine tuinman
Website:

Meer tips van Ity »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.