Tip over verbondenheid met Materie

Waar komt het eten vandaan?

door Marlies Tjallingii

Als je elke dag een bord met eten voor je neus krijgt zonder dat je zelf een hand uitsteekt kan je er lekker over mopperen. Je leert als kind dan niet dat er heel veel voor komt kijken om een lekkere maaltijd op tafel te toveren. Als je van jongs af aan wordt betrokken bij het koken sta je er heel anders tegenover. Je hebt dan misschien meer clementie met de kok als het een keer niet zo goed gelukt is. En het feit dat je invloed kunt uitoefenen op het resultaat helpt ook natuurlijk!

Leer kinderen al jong koken

Onze drie kinderen hielpen om de beurt met het klaar maken van de avondmaaltijd. Maandag de oudste met mama, dinsdag de middelste met papa, woensdag de jongste met mama, donderdag de oudste met papa, vrijdag de middelste met mama, zaterdag de jongste met papa. ‘s Zondags hadden de kinderen een ‘sabatical’ oftewel vrij van koken. Dan maakten ze vaak hun eigen potje op het vuur in de vroege ochtend!

Ze gingen onderhandelen als ze toch liever de afwas deden dan koken of wanneer ze moesten sporten op de dag van hun beurt. Zo hadden wij als ouders steeds enkele momenten met een van de kinderen alleen. Ze dachten dan ook mee in wat we klaar maakten voor het eten. Ze hebben er nu nog steeds plezier van dat ze zo hebben leren koken!

Over de auteur van deze tip

Sinds een aantal jaren werk ik intensief met het model geweldloos communiceren van Marshal Rosenberg. Ik gebruik dat in de cursussen die ik geef over conflicthanteren en in mijn mediationwerk. Ik werk met kinderen en volwassenen, soms treed ik op als Ruzie-Oma, soms met een echte Ruzie-Opa, mijn man.
Ik ben ook docent intercultureel communiceren, ik oefen dat met internationale en Nederlandse studenten. Ik hou van zingen en schilderen. Ik laat me inspireren door vrienden en prachtige boeken over spiritualiteit en groei en de natuur.

Naam: Marlies Tjallingii
Ruzieleerschool
Website:

Meer tips van Marlies »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.