Tip over verbondenheid met de Ander

Dagelijks vertelmoment

door Marlies Tjallingii

Een gezin is pas een (h)echt gezin als de leden een band met elkaar hebben. Die band is er niet zomaar, daar moet je dagelijks aan werken. Dat is wel eens lastig, vooral als iedereen zijn eigen bezigheden heeft en het reilen en zeilen van het gezin moet worden bijgehouden in een organizer. Als je niet oplet lijkt je huis binnen de kortste keren op een fietsenstalling waar iedereen in- en uitloopt en de mensen elkaar nauwelijks kennen.

Maak tijd om naar elkaars verhalen te luisteren

Een hecht gezin of een hechte groep ontstaat niet vanzelf. Door dagelijks tijd voor elkaar te maken open je je voor elkaar. Wat wij als familie regelmatig deden Рen wat we heel plezierig vonden Рis iedereen aan tafel twee minuten de tijd te geven om te vertellen over wat die dag het fijnste was of het meeste indruk heeft gemaakt. Of gewoon zomaar: ieder aan tafel vertelt enkele minuten over zijn of haar dag.

Dan is niet alleen maar mama of papa aan het woord of de gast die zo belangrijk is. Iedereen is even belangrijk en krijgt evenveel aandacht voor haar of zijn verhaal. Later kan degeen die nog meer wil vertellen uiteraard nog veel meer tijd krijgen!

Over de auteur van deze tip

Sinds een aantal jaren werk ik intensief met het model geweldloos communiceren van Marshal Rosenberg. Ik gebruik dat in de cursussen die ik geef over conflicthanteren en in mijn mediationwerk. Ik werk met kinderen en volwassenen, soms treed ik op als Ruzie-Oma, soms met een echte Ruzie-Opa, mijn man.
Ik ben ook docent intercultureel communiceren, ik oefen dat met internationale en Nederlandse studenten. Ik hou van zingen en schilderen. Ik laat me inspireren door vrienden en prachtige boeken over spiritualiteit en groei en de natuur.

Naam: Marlies Tjallingii
Ruzieleerschool
Website:

Meer tips van Marlies »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()