Tip over verbondenheid met Materie

Dat is mooi opgeruimd!

door Maril Heijen

Kinderen en opruimen: dat loopt nogal eens uit op ruzie in het gezin.

Voor ouders is het vaak vanzelfsprekend dat kinderen hun eigen kamer opruimen of hun eigen speelgoed of hun eigen spullen. Maar is het wel zo vanzelfsprekend als het lijkt?

Het opruimen van iets heeft , in een diepere laag, te maken met kunnen ordenen. Ordenen betekent dat dingen zich op een bepaalde manier op een  vaste plek of plaats bevinden. En hoewel ordenen een logische bezigheid is, is het een subjectief ( of persoonlijk ) begrip. Wat voor jou ordelijk is, hoeft dat voor een kind niet te zijn. Kijk alleen maar eens naar de verschillen in het brengen van orde tussen een man en een vrouw of tussen jou en je collega’s. De ene orde is de andere niet en hoeft dat ook niet te zijn. Wat we soms graag willen, is dat de ander onze orde volgt.

Er is nog iets dat interessant is over deze orde. Het is veel gemakkelijker de spullen van anderen op te ruimen dan die van jezelf. De  rommel van anderen ordenen is op emotioneel vlak eenvoudiger  voor ons! Natuurlijk mopperen we als we dat in huis moeten doen. Maar voel maar eens het verschil !

Als je graag wilt dat een kind zijn eigen dingen opruimt, begin dan met het leren opruimen van iets geheel anders. En geef je kind daar ook de verantwoordelijkheid of controle over zodat het op zijn manier mag!  Bijvoorbeeld: Je hebt  vast wel doosjes met allerlei rommelige spullen erin. Ik denk aan een naaidoos of een sieradenkistje of een bureauspullendoosje. Leg je kind uit dat je de inhoud graag netjes in het doosje zou hebben maar dat dit maar niet wil lukken. Vraag je kind dus om hulp!

Bedank je kind voor de hulp en bied hem aan in ruil daarvoor iets van hem/haar op te ruimen!

Een volgende stap is het samen opruimen van spullen die gemeenschappelijk zijn. Bijvoorbeeld samen de stal of schuur opruimen. Vraag je kind hierin een specifieke taak op zich te nemen. Denk aan de doos met schroeven en spijkers of het ordenen van hout. Of: jullie gaan op vakantie. Vraag het kind jouw koffer in te ruimen! Kijk er vooral met liefde naar en wees dankbaar voor de manier waarop je kind leert ordenen.

Ik wens je veel plezier samen!

Over de auteur van deze tip

Ik heb een lange ervaring in het begeleiden van kinderen in het onderwijs. Daarnaast help ik graag kinderen en hun ouders die zich willen ontwikkelen in hun groeiproces. Ik werk vanuit mijn hart en zeg zonder voorwaarden JA tegen dat wat er is bij kind en ouders.

Op mijn website zie je welke activiteiten met kinderen en ouders ik in mijn atelier doe…

Naam: Maril Heijen
Website:

Meer tips van Maril »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.