Tip over verbondenheid met de Ander

Waar staan wij voor?

door HappyFamilyLife

Om een gevoel van verbondenheid en eenheid binnen je gezin te behouden is het van cruciaal belang dat je van elkaar weet wat elk gezinslid belangrijk vindt.  Als er overstemmig en begrip is over elkaars waarden heb je een kader waar je op terug kunt vallen. Vooral in tijden waarin je als gezin onder druk staat, helpt het je om uitdagingen het hoofd te bieden.

Maak een collage waaruit blijkt waar je als gezin voor staat*

Hoe doe je dat?

Benodigdheden:
een groot vel papier of karton
foto’s van ieder gezinslid, van het hele gezin, de hond, de kat, het huis enzovoort.
schaar, lijm, kleurpotloden, stiften.
allerlei aanvullend materiaal zoals tijdschriften, gekleurd papier, lintjes, restjes stof.

Wie zijn wij?
Een collage maken is leuk om te doen. Het geeft in woorden en beelden weer wat jullie verbindt. Samen plaatjes zoeken en opplakken vergroot het gevoel van waardering en verbondenheid.
Overleg vooraf met elkaar hoe je de collage wilt maken. Maak naar aanleiding hiervan jullie gezamenlijke beeld, en verwerk daarin foto’s van jullie huis, jullie zelf en andere voor jullie belangrijke dingen en elementen. Bewonder de collage samen als hij af is en kijk wat je er allemaal in kunt ontdekken en wat het uitstraalt.

Uit de collage kunnen jullie de belangrijkste gezinswaarden halen en samenvatten. Bijvoorbeeld in een familieslogan of een familiewapen. Dit laatste is nóg een leuke knutstelactiviteit.
Je geeft hiermee lading aan het begrip ‘Bij ons thuis…’ en zorgt ervoor dat de kinderen begrijpen waar jullie als gezin voor staan.

* Ontleend aan de Happy Family Organizer

Over de auteur van deze tip

Het is Margriet haar passie om kinderen en volwassenen te laten leven vanuit hun eigen kern, kracht en essentie. Ze doet dit vanuit haar bedrijf Happy Family Life, dat gericht is op het inspireren van ouders bij het opvoeden van hun kind(eren) en het creëren van een gelukkig en effectief gezinsleven. Ze werkt o.a. met de Zeven eigenschappen van effectieve families van Stephen Covey en N.L.P. en Heartmath/Hartfocus methodieken.

Uitgangspunt hierbij is dat kinderen en ouders elkaar opvoeden en veel van elkaar te leren hebben. Maar dit vereist respect, vertrouwen en inzicht in jezelf als ouder. Een optimale opvoeding stelt een kind in staat om zijn eigen weg te bewandelen, vol vertrouwen op te groeien en te willen zijn wie hij is. Hierdoor groeit het kind op tot zichzelf, terwijl de ouder ook zichzelf kan blijven of misschien wel weer kan worden. Samen leren, samen groeien dus.

Margriet ontwikkelt hulpmiddelen voor thuis, schrijft columns voor Lof on-line en Mama’s.nl en geeft diverse workshops en trainingen op school en binnen het bedrijfsleven. Ze is zelf ook moeder van drie kinderen en gelukkig getrouwd.

In 2005 schreef ze samen met Eva Hoffman het boek “Opvoeden vanuit het Hart” en in 2008 verscheen de tweede herziene druk. Ze ontwikkelde verder het Kinderzin Beloningsboekje, en voor het spelenderwijs, effectief organiseren van het gezin de Happy Family Weekplanner en Happy Family Organizer.

Naam: HappyFamilyLife
Happy Family Life
Websites:

Meer tips van Margriet »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.