Tip over verbondenheid met Jezelf

Ik hou van jou

door HappyFamilyLife

Hoe weet je eigenlijk dat iemand van je houdt? En hoe laat jij als ouder/opvoeder je kind weten dat je van hem of haar houdt? Het lijkt zo voor de hand liggend dat je kind wel weet dat je van hem houdt. En toch hoor ik regelmatg van kinderen dat ze denken dat hun ouders of opvoeders alleen van ze houden als ze zich goed gedragen, als ze mooie cijfers halen en zorgen dat hun ouders trots op hen zijn. Ze twijfelen of hun ouders wel echt van hen houden. 

Zeker in een maatschappij die hectisch is en waarin we vaak druk zijn met werk, activiteiten en organisatie van het gezin ligt het gevaar op de loer dat we vergeten duidelijk een blijk van liefde te geven. Ook, of miscchien wel juist, op momenten dat je kind er niet om vraagt!

Ben jij er helemaal zeker van dat je kinderen weten dat je van hen houd? Hoe uit jij je onvoorwaardelijke liefde? Ik heb een paar leuke, eenvoudige dingen die je kunt doen om je liefde te tonen:

Laat zien dat je van je kind houdt

Raak je kind aan, knuffel het. Een aanraking geeft een kind een gevoel van geborgenheid en veiligheid. Het voelt zich geliefd. Als je woorden hebt gehad met je kind, kun je aan het eind van het gesprek zeggen: “Ik wil dat je weet dat ik ook van je houd als ik boos op je ben”.
Leg kleine liefdesbriefjes in zijn boterhamtrommel, of op zijn kussen of op andere verrassende plekken in huis. Zet er iets van betekenis in, iets rechtstreeks vanuit je hart. Iets wat je aan je kind bewondert of waarvoor je het wilt prijzen. Doe dit op een beschrijvende manier, dus benoem wat het kind deed. Geef het kind niet de last van een etiket, ook een positief label kan namelijk belastend zijn. ‘Wat ben jij toch een lief kind’ kan het kind namelijk belemmeren zich te beschermen als dat nodig is. Je kunt niet altijd lief zijn. Beschrijf liever wat je zag: ‘Wat was je lief voor je zusje toen je haar hielp met haar huiswerk.

‘En: Verwacht niet van je kind dat hij iets terug doet. Er is geen ‘moeten’ in dingen die met liefde te maken hebben.

Over de auteur van deze tip

Het is Margriet haar passie om kinderen en volwassenen te laten leven vanuit hun eigen kern, kracht en essentie. Ze doet dit vanuit haar bedrijf Happy Family Life, dat gericht is op het inspireren van ouders bij het opvoeden van hun kind(eren) en het creëren van een gelukkig en effectief gezinsleven. Ze werkt o.a. met de Zeven eigenschappen van effectieve families van Stephen Covey en N.L.P. en Heartmath/Hartfocus methodieken.

Uitgangspunt hierbij is dat kinderen en ouders elkaar opvoeden en veel van elkaar te leren hebben. Maar dit vereist respect, vertrouwen en inzicht in jezelf als ouder. Een optimale opvoeding stelt een kind in staat om zijn eigen weg te bewandelen, vol vertrouwen op te groeien en te willen zijn wie hij is. Hierdoor groeit het kind op tot zichzelf, terwijl de ouder ook zichzelf kan blijven of misschien wel weer kan worden. Samen leren, samen groeien dus.

Margriet ontwikkelt hulpmiddelen voor thuis, schrijft columns voor Lof on-line en Mama’s.nl en geeft diverse workshops en trainingen op school en binnen het bedrijfsleven. Ze is zelf ook moeder van drie kinderen en gelukkig getrouwd.

In 2005 schreef ze samen met Eva Hoffman het boek “Opvoeden vanuit het Hart” en in 2008 verscheen de tweede herziene druk. Ze ontwikkelde verder het Kinderzin Beloningsboekje, en voor het spelenderwijs, effectief organiseren van het gezin de Happy Family Weekplanner en Happy Family Organizer.

Naam: HappyFamilyLife
Happy Family Life
Websites:

Meer tips van Margriet »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()