Groen is gras, groen is gras, onder mijne voeten, heb verloren beste kind, zou hem zoeken moeten… Dit kinderliedje zou je kunnen opvatten als een oproep om het contact met de natuur te herstellen. Het is een goed idee om gewoon met het meest voor de hand liggende te beginnen, inderdaad: gras!
Kinderen kennen gras voornamelijk als decoratief element (gazons) of vloerbedekking (voetbalvelden). Ze horen volwassenen mopperen dat er teveel gras tussen de stenen groeit of dat het gazon alweer gemaaid moet worden. O ja, en het voetbalgras is vanwege de onvoorspelbaarheid van echt gras van kunststof… Hoog tijd om kennis te maken met de schoonheid en enorme diversiteit van gras!
Ga met je kind in het gras liggen
Zoek een graslandje uit met hoog opgeschoten gras, bij voorkeur in een tijd dat het bloeit. (Hopelijk is niemand allergisch…) Ga er zo in liggen dat niemand je meer ziet. Kijk nu eens vanaf deze positie naar het gras. Wat zie je, hoor je, ruik je, voel je? En wat proef je als je een halmpje in je mond steekt en erop bijt? En wat krioelt daar allemaal? Hoe zou zo’n kevertje dit oerwoud ervaren? Vertel elkaar eens wat dit diertje allemaal meemaakt?
Als je lang genoeg gelegen hebt is het tijd om weer naar huis te gaan. Natuurlijk neem je een mooi veldboeket mee… en misschien ontdekken jullie dan wel dat er ontzettend veel soorten graspluimen zijn. Die uit allerlei soorten gras ontspringen, die op allerlei grondsoorten groeien, die allemaal anders voelen, er anders uitzien… Voor je het weet ben je een studie graskunde aan het doen!
Error thrown
Call to undefined function ereg()