Tip over verbondenheid met Jezelf

Druktemakers

door Pia de Blok

Veel kinderen (en volwassenen) hebben geen idee wat het effect van hun handelen is op anderen. In hun wanhoop om erbij te horen worden ze steeds luidruchtiger. Hun schreeuw om aandacht heeft helaas precies het tegenovergestelde effect. In plaats van met open armen te worden ontvangen deinst iedereen terug en keert zich van de druktemaker af. Als je het kind daar rechtstreeks op aanspreekt krijgt het weer het gevoel dat hij of zij het nooit goed doet. Het gevolg is dat het kind nog wanhopiger om aandacht gaat schreeuwen. Een verhaaltje kan dan helpen. Verwijs daarin nooit naar de kinderen die dit gedrag vertonen! Bespreek het gedrag nuchter en zakelijk en laat de kinderen het dier in het verhaal maar vertellen hoe het kan krijgen wat het nodig heeft.

Gebruik een verhaal om ongewenst gedrag bespreekbaar te maken

Vertel een groep kinderen waar onrust de boventoon viert eens dit verhaal:
“Er was eens een vijver waar wat eendjes op zwommen. Heel ontspannen zwommen ze wat rond op het spiegelgladde water. Plots komt er uit de lucht iets aanvliegen: KWAK KWAKKWAK KWAAAAAAAAAK KWAAAAAAK! Het is ook een eend. Hij komt luidruchtig kwakend aanvliegen. Hij zoeft met zijn poten vooruit, zo het water in. Triomfantelijk om zich heen kijkend, zo van ‘ hé kijk mij eens!’, roept hij: KWAAAK.
De andere eendjes kijken eens verstoord op. Ze draaien zich vervolgens om en zwemmen weg. De druktemaker verbaasd achterlatend. Hij heeft helemaal niet door dat de rest van de groep zijn gedrag helemaal zo leuk niet vind als dat hij zelf denkt. Eenzaam vraagt hij zich af waarom de anderen zo’n hekel aan hem hebben.
Voor jonge kinderen zou je een pluchen eendje kunnen gebruiken waartegen de kinderen kunnen praten. Oudere kinderen vraag je wat ze tegen het eenzame eendje zouden willen zeggen. Kunnen ze hem tips geven zodat de andere eendjes blij zijn als hij erbij komt?

Over de auteur van deze tip

Pia de Blok is sinds 1983 yogadocente. Verder is zij auteur van ‘Onbeperkt ontspannen voor jongeren’, Uitgever; www.toorts.nl en van Advaita Sprookjesboek, Uitgever; Koppenhol. Zij heeft een Praktijk met individuele begeleiding in Yoga-adem- en ontspanningstechnieken met inzicht in non-dualiteit (2000).
Vanaf 2004 geeft Pia lessen op middelbare en hogere scholen in de zelfontwikkelde vorm: ‘Ontspanningstechnieken, met Inzicht in non-dualiteit: er is geen werkelijke scheiding tuussen jou en anderen. Onafhankelijk van b.v. drugs of alcohol vind je de echte ontspanning allereerst in jezelf. Er is sinds 2007 een Opleiding/bijscholing voor leerkrachten, jongerenwerkers maar ook voor coaches van volwassenen e.a. Deze is erkend door de Vereniging van Yogaleerkrachten Nederland. Info; www.a-dvaita.net Zij heeft voor De Goudse Waarden in Gouda een 8 wekelijkse Module ontwikkeld voor een Havo 4 en 5 klas. Verder geeft Pia naast workshops ook gastlessen op de Hogeschool Rotterdam. You Tube kanaal Pia; www.youtube.com/user/Piadeblok

Naam: Pia de Blok
Ontspannen met Inzicht in non-dualiteit
Website:

Meer tips van Pia »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.