Tip over verbondenheid met de Ander

De waarheid is veelzijdig

door Wendy Dienske

“Een jongen en een meisje lopen in de gang op school. Het meisje fluistert een nare opmerking naar de jongen. De jongen weet niet wat hij terug moet zeggen en slikt… en slikt nog eens… tot hij uiteindelijk knapt en het meisje een flinke duw geeft. Een juf loopt een paar meter achter hen en ziet dat gebeuren. De jongen krijgt straf en ondergaat die gelaten. Het meisje vertelt de eigen meester dat Kees straf heeft want hij was zo agressief!”

Een gebeurtenis houdt altijd verband met andere gebeurtenissen. Een actie is ook altijd ook een reactie.
Ivan Boszormenyiv-Nagy is de grondlegger van de Contextuele Therapie en zijn theorieën vormen voor mij een hele belangrijke basis voor het werken met groepen. Hij gaat ervan uit dat je niet met een individu alleen kunt werken. Een individu maakt onderdeel uit van een groep (familie, samenleving) en elke verhouding daarin is een schakel in het geheel. Als je aan een schakel iets verandert dan heeft dat ook gevolgen voor andere schakels.
Als je door disciplinaire maatregelen het voor elkaar krijgt dan iemand stop met pesten en er verandert niks aan de onder- en omliggende factoren, dan zullen de schakels herschikt worden. Het gat zal opgevuld worden door een ander kind dat gaat pesten. Zo creeëren we nieuwe daders en slachtoffers. Of eigenlijk alleen maar slachtoffers.

Als in de groep iemand gedrag vertoont dat niet acceptabel is, plaats het gebeurde dan eens in een bredere context!

Als een kind een ander kind slaat, neem dan de tijd om deze gebeurtenis in een breder kader te plaatsen. Vraag aan het kind wat er aan vooraf is gegaan en vraag aan de rest van de groep wat zij hebben gezien, meegemaakt, gevoeld.
Uit ervaring blijkt dat kinderen met zeer veel compassie en niet-beschuldigend naar elkaar en een situatie kijken als we hen daarin steunen en faciliteren. Laat de situatie vanuit verschillende perspectieven naspelen: vanuit de visie van de ‘dader’, het ‘slachtoffer’ en een keer vanuit de ‘lucht’ (een helicopter of de filmcamera of iets dergelijks ).
Of maak er een prachtig rechercheonderzoek van en speel dat na in een rollenspel. Niet om te zoeken naar een schuldige, maar om te zoeken naar de waarheid. En de waarheid is nooit eenzijdig, maar altijd veelzijdig. En onthoud: vanuit al die zijden kan de waarheid er weer anders uit zien! (zie ‘veelzijdige partijdigheid’ in het werk van Nagy).

Over de auteur van deze tip

Ik werk als trainer en coach in weerbaarheid en begeleid processen in klassen waar gepest wordt, en/of de verhoudingen verstoord zijn. Dit doe ik vanuit veelzijdige partijdigheid en altijd gericht op het grote geheel. Vanuit mijn gevoel en met compassie met alle betrokkenen.

Voor meer informatie over Contextuele Therapie:
www.else-marie.nl de site van Else-Marie van den Eerenbeemt, degene die het werk van Nagy heeft beschreven in het boek ‘Balans in beweging.’

Naam: Wendy Dienske
Website:

Meer tips van Wendy »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.