Zo rond Pinksteren worden de schapen geschoren. Het is een mooie manier om te ontdekken dat dat helemaal niet zielig is voor het dier (even stilliggen is lastig, maar daarna is het heerlijk koel). De band met ‘waar komt het vandaan’ is heel duidelijk. De schapenvacht is meteen een heel leuk onderzoeksonderwerp. Hoe ziet het er uit? Hoe voelt het? Hoe ruikt het? Allemaal vragen waar je niet zo snel bij stil staat als je een schaapje in de wei ziet.
Onderzoek een schapenvacht
Het blijft niet bij een bezoekje aan een kinderboerderij of schaapherder alleen. Een schapenvacht is een fantastische uitdaging om te gaan onderzoeken wat wij allemaal nog meer uit de natuur mogen gebruiken en te ontdekken dat we van dezelfde grondstof hele verschillende dingen kunnen maken.
Ook kun je je creativiteit aan het werk zetten… Wat gaan we met de schapenvacht doen? Zelf dragen is een beetje warm, al komt er vast iemand op het idee om even schaap te zijn. Verder kun je pluizen, spinnen, kaarden, verven… opeens komen er allemaal oude ambachten voorbij…
Waar kun je de schoongemaakte en gekaarde wol nog meer voor gebruiken? Nou, maak er gewoon weer een schaap van! Vouw een plukje wol in de vorm van een schaap en maak met kleine stokjes pootjes. Of maak een wolschilderij met uitgeplozen wol als wolkjes (of schaapjes). Op een strakgespannen stuk flanel blijft het plakken. Net klittenband!
(Als de schapen niet in de buurt geschoren worden kun je lontwol kopen bij een knutsel- of breiwinkel.)
De wol kan ook als vulling gebruikt worden, bijvoorbeeld voor een minihaakwerkje… (kijk maar in de etalage van mijn website).