Tip over verbondenheid met de Maatschappij

Buurtganzenbord

door Marijke Sluijter

Anonimiteit, is dat niet een van de oorzaken van maatschappelijk onaanvaardbaar gedrag?

De sociale cohesie in een straat neemt toe als kinderen de buren kennen en andersom. In ons kikkerlandje is dat niet altijd eenvoudig. De helft van het jaar schuilen we graag in onze warme huiskamer en het feit dat we in veel wijken met de auto de oprit inrijden en vandaar meteen naar binnen lopen, maakt een spontane ontmoeting zeldzaam. Je moet dus bewust af en toe actie ondernemen om elkaar te leren kennen. Bijvoorbeeld buurtganzenbord.

Speel eens buurtganzenbord!

Je hebt een aantal enthousiaste bewoners nodig, een stel kinderen en grote (plastic of schuimrubber) dobbelstenen. Leg een datum vast waarop er veel mensen aanwezig zijn, bijvoorbeeld als er al een buurtfeest is, of op een zondag aan het eind van de middag.

Betrek de buurtbewoners al bij het voortraject. Vraag hen mee te doen en iets te bedenken wat je binnen een paar minuten met een stel kinderen kan doen. Denk bijvoorbeeld aan een liedje instuderen, een stoeptekening maken, tien keer een bal overgooien of iets dergelijks. Het is ook leuk als de activiteit iets zegt over de bewoner.

De deuren van de huizen zijn de vakken van het ganzenbord. Op deuren van huizen waar de bewoners niet meedoen, hang je alleen een gans (of teken je een gans op de stoep voor het huis). Bij deuren van bewoners die wel meedoen, staat de bewoner klaar voor de opdracht.

De kinderen spelen in kleine groepjes onder begeleiding van één of twee volwassenen. Elk groepje gooit de dobbelsteen en loopt langs de deuren. De groepjes wachten niet op de anderen, elk groepje speelt voor zich. Zorg dus voor voldoende dobbelstenen. (Wellicht kun je die samen met school of buurthuis aanschaffen? Als plastic dobbelstenen te kostbaar zijn, is er misschien een handige klusser onder de buren die van blokken schuim grote dobbelstenen kan maken.)

Natuurlijk hoop je dat er veel mensen op straat zijn om de kinderen aan te moedigen. En na afloop is er uiteraard voor iedereen limonade!

Over de auteur van deze tip

De ontwikkeling van mensen en de mensheid fascineert me. Ik vraag me altijd af wat er nodig is om een leerblokkade te overwinnen, wil weten wat iemand tegenhoudt om volledig tot bloei te komen en wat er nodig is om weer bij de levensstroom aan te haken.

Mijn werk als projectleider en coördinator bij Stichting Universele Opvoeding en het hoofdredacteurschap van Educare geven mij de kans om op die vraag een veelvoud aan antwoorden te krijgen.

Enkele keren per jaar geef ik cursussen aan leerkrachten, yogadocenten, kindercoaches en -therapeuten over aanraakspel en tekenen om de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen.

Ik schreef toen ik in de jaren zeventig op Aruba woonde samen met Jacqueline van Ommeren ‘Educreation; hoe kinderen leren spreken, rekenen, schrijven en lezen in verbinding met zichzelf, de ander en de wereld’.

Terug in Nederland hielp ik babymassage in Nederland geaccepteerd te krijgen om de band tussen ouder en kind te versterken.

In 2002 introduceerde ik Onderlinge Kindermassage, een trend die uit Zweden kwam. Hierover schreef ik het boek ‘Aanraken, een levensbehoefte’. In april 2016 komt het uit in het Frans.

Momenteel geef ik aan leerkrachten, docenten van HVO en pedagogische opleidingen, kinder- of gezinscoaches en kindertherapeuten cursussen Zinvol Tekenen met Kinderen. Dit zijn communicatieve tekenspellen om het contact met kinderen te verdiepen. Ze werken in op de ontwikkeling van de cognitieve, emotionele en sociale intelligentie.

Om ouders, opvoeders en leerkrachten aan te moedigen meer met kinderen te gaan tekenen ontwikkelde ik in 2014 de ‘Droedel-App”: 52 tips voor een wekelijkse droedel.

Droedelen is gedachteloos bewegen op papier als ontspanningsmoment. Je hoeft niet je best te doen om het mooi te maken, want dat is niet het doel. Maar vaak wordt het mooier dan je dacht. En, kinderen doen graag met je mee!

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()