Tip over verbondenheid met de Maatschappij

Zingen, turnen en dansen met rusthuisbewoners

door Marjan Putman

De ontmoeting tussen generaties levert veel op: kinderen komen in een andere wereld, horen en zien mensen waar ze anders nooit mee in contact komen. De ouderen leven er helemaal van op. Dat ze daarna misschien een uiltje moeten knappen hebben ze er graag voor over!

Ga met kinderen op bezoek bij oudere mensen

Regelmatig gaat een groepje kleuters zingen, dansen en turnen met de bewoners in het rusthuis naast onze school. Vooral het zingen van ‘oude’ kinderliedjes staat centraal. Af en toe komen de bewoners van het rusthuis ook meespelen in onze kleuterklasjes. We tekenen, spelen en knutselen samen.
Dit kleuterproject draagt bij tot het verwezenlijken van de pedagogische doelstellingen van een kleuterschool. De kleuters ontwikkelen hun sociale vaardigheden: ze leren delen, helpen en samenwerken. Door de bezoeken aan het rusthuis wordt de taalvaardigheid en sociale ontwikkeling van onze kleuters gestimuleerd. We willen hen ook leren hoe zij respect kunnen tonen voor onze oudere medemens.

Dat ook de ouderen baat hebben bij dit initiatief is duidelijk. Voor de ene is het actief meedoen, voor de andere is het passief kijken. Maar één ding is zeker: iedereen geniet ervan! Waar ze normaal zorgvragend zijn in het rusthuis, geven ze nu zélf zorg, zijn ze oplettender, aandachtiger en levendiger. Ze doen meer aan lichaamsbeweging en praten met de kleuters. Bewoners die anders nooit naar activiteiten komen zitten nu als eerste klaar ‘als de kindjes komen’.

Zowel de kleuters, de juffen, de bewoners en de ergotherapeuten kijken telkens uit naar dit generatieoverschrijdend ontmoetingsmoment.
Het is prachtig om te zien hoe de kleuters contact zoeken met de bewoners van het rusthuis en zo een zeer speciale band opbouwen met elkaar.

Over de auteur van deze tip

Ik ben kleuterleidster bij kleuterwerking ‘De kleine Sem’ in Hoogstraten, België en volg een opleiding tot kindercounseller.
Ik probeer steeds meer in verbondenheid te treden en voel me dus nauw verbonden met dit unieke project.

Naam: Marjan Putman
Kleuterschool De Kleine Sem
Website:

Meer tips van Marjan »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.