Tip over verbondenheid met de Natuur

Blotevoetenspel

door Marijke Sluijter

Om stevig te wortelen op aarde heb je twee prachtige instrumenten: je blote voeten! Weet je nog hoe warm zand tussen je tenen glijdt of mals gras onder je voeten veert? Of hoe voorzichtig je over grind loopt?

Om goed over al die ondergronden te kunnen lopen, moet je je met je voeten op de bodem afstemmen. Heel subtiel pas je direct je voetstap aan. Hierdoor ‘aard’ je jezelf. Je aandacht gaat naar je voeten en de aarde daaronder. Hierdoor krijg je als mens een sterkere verbinding met de aarde.

Al die sentaties maken je voeten wakker. Je voetzolen hebben die gymnastiek hard nodig: het lopen op schoenen maakt ze een beetje lui. Met wat training kunnen ze zich aan bijna elke ondergrond aanpassen!

Maak een blotevoetenspel

Maak op een warme dag een blotevoetenspel. Het kan op een pleintje of op een grasveld gespeeld worden. Je hebt een paar jumbo dobbelstenen nodig en een aantal bakken waarin je o.a. zand, water, modder, takjes, bladeren, schelpjes of grind doet.

Teken op de grond een traject uit van opeenvolgende vakken (zoals bij ganzenbord). Op gras kun je voetbalkalk (vraag aan de voetbalvereniging) gebruiken, op het plein stoepkrijt. Zet verspreid over het traject de bakken neer. De dobbelstenen gooien en lopen maar!

Jongere kinderen kun je gewoon lekker laten stappen. Met oudere kinderen kun je een aantal regels uit het ganzenbordspel toepassen, zoals in de put zitten en wachten tot je bevrijd wordt. Laat kinderen vooral ook zelf regels bedenken, dat kunnen ze namelijk heel goed!

Over de auteur van deze tip

De ontwikkeling van mensen en de mensheid fascineert me. Ik vraag me altijd af wat er nodig is om een leerblokkade te overwinnen, wil weten wat iemand tegenhoudt om volledig tot bloei te komen en wat er nodig is om weer bij de levensstroom aan te haken.

Mijn werk als projectleider en coördinator bij Stichting Universele Opvoeding en het hoofdredacteurschap van Educare geven mij de kans om op die vraag een veelvoud aan antwoorden te krijgen.

Enkele keren per jaar geef ik cursussen aan leerkrachten, yogadocenten, kindercoaches en -therapeuten over aanraakspel en tekenen om de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen.

Ik schreef toen ik in de jaren zeventig op Aruba woonde samen met Jacqueline van Ommeren ‘Educreation; hoe kinderen leren spreken, rekenen, schrijven en lezen in verbinding met zichzelf, de ander en de wereld’.

Terug in Nederland hielp ik babymassage in Nederland geaccepteerd te krijgen om de band tussen ouder en kind te versterken.

In 2002 introduceerde ik Onderlinge Kindermassage, een trend die uit Zweden kwam. Hierover schreef ik het boek ‘Aanraken, een levensbehoefte’. In april 2016 komt het uit in het Frans.

Momenteel geef ik aan leerkrachten, docenten van HVO en pedagogische opleidingen, kinder- of gezinscoaches en kindertherapeuten cursussen Zinvol Tekenen met Kinderen. Dit zijn communicatieve tekenspellen om het contact met kinderen te verdiepen. Ze werken in op de ontwikkeling van de cognitieve, emotionele en sociale intelligentie.

Om ouders, opvoeders en leerkrachten aan te moedigen meer met kinderen te gaan tekenen ontwikkelde ik in 2014 de ‘Droedel-App”: 52 tips voor een wekelijkse droedel.

Droedelen is gedachteloos bewegen op papier als ontspanningsmoment. Je hoeft niet je best te doen om het mooi te maken, want dat is niet het doel. Maar vaak wordt het mooier dan je dacht. En, kinderen doen graag met je mee!

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()