Tip over verbondenheid met de Maatschappij

Concentratie: mag het ietsje minder?

door Maril Heijen

“Dit kind kan zich niet concentreren!” is een veel gehoord oordeel dat leraren over kinderen vellen. Leraren bedoelen dan dat het kind niet bij hun les kan blijven met zijn aandacht. Het is natuurlijk erg gemakkelijk als dertig kinderen bij de les kunnen blijven! Maar is zich concentreren ook GEZOND voor kinderen?

Stel dat kinderen daadwerkelijk hun volledige aandacht richten op een pagina uit het rekenboek. Wat gebeurt er dan? Tijdens zo’n moment kan de leraar zijn schoenen uittrekken en op zijn blote voeten gaan lopen! Slechts een enkeling zal het opmerken! Concentratie maakt je focus heel klein: Je peberkt je tot slechts één onderdeel en sluit je af voor al het andere.

De school vraagt van kinderen uit dit 3Dtijdperk zich te concentreren op een-dimensionale taken waarbij nauwelijks gebruik wordt gemaakt van hun creatieve vermogens. Terwijl de ontwikkeling van leren gebaseerd is op een persoonlijke leerstijl waarin de natuurlijke kracht tot groeien zit. Zo leert een intuïtieve persoonlijkheid intuïtief en een beelddenker zal zich goed ontwikkelen met hulp van beelden. Problemen met leren hebben veel te maken met een discrepantie tussen de persoonlijke leerstijl en de manier waarop informatie wordt aangeboden.

Kinderen, en ook volwassenen, leren pas echt als ze in een ontspannen toestand zijn. Als iets niet gemakkelijk en zonder moeite gaat, wordt het niet opgenomen in het langetermijngeheugen. Concentratie heeft dus geen enkele zin!

Geef je kind in ieder geval thuis de kans om op zijn eigen manier te leren!

Kijk bij huiswerk van school wat het doel is van dit huiswerk: wat moet het kind uiteindelijk beheersen? En volg dan een leerweg die beter past bij je kind. 
Een voorbeeld. Stel dat je kind de tafeltjes van buiten moet leren:

  • Een creatief kind kan een mooie ketting maken met telkens 6 kralen van eenzelfde kleur (de tafel van 6).
  • Een handig kind kan koekjes bakken en die in groepen van 6 in zakjes verpakken.
  • Met een muzikaal kind zing je de tafel van 6: maak er een rap van!
  • Maak foto’s van ‘het huiswerk’ en hang ze op een zichtbare plek. Het kind zal de beelden hiervan in zijn geheugen opslaan!

Weet je niet goed hoe jouw kind het beste leert? Vraag het. Vaak weten kinderen heel goed welke manier van leren het beste bij hen past.

Over de auteur van deze tip

Ik heb een lange ervaring in het begeleiden van kinderen in het onderwijs. Daarnaast help ik graag kinderen en hun ouders die zich willen ontwikkelen in hun groeiproces. Ik werk vanuit mijn hart en zeg zonder voorwaarden JA tegen dat wat er is bij kind en ouders.

Op mijn website zie je welke activiteiten met kinderen en ouders ik in mijn atelier doe…

Naam: Maril Heijen
Website:

Meer tips van Maril »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.