“Mam, wat eten we vanavond?” “Rode kool” “O leuk, mag ik het afgieten?”
Tuurlijk mag je het afgieten, je kunt zelfs met dat ‘restje’ nog leuke dingen doen, zoals eierschalen kleuren. Andere natuurlijke rest- kleurstoffen zijn uienschillen, bietensap, spinazie-vocht en sterke thee. Gewoon een beetje experimenteren met wat er overblijft in de keuken. De eierschalen zijn natuurlijk ook een restproduct, en zo kun je met de Pasen een heel mooi mozaïek maken.
Doordat je ook voor de restjes en overblijfsels een leuke bestemming zoekt worden kinderen zich meer bewust van wat je eigenlijk in de keuken doet, en dat dat iets is om je mee bezig te houden. ‘Toverkool’ is bij ons thuis een favoriet gerecht, juist omdat je er zelf ook nog iets mee doet (rode kool is blauw als je het kookt, en wordt rood als je er iets zuurs aan toevoegt, bijvoorbeeld appelmoes).
Ga creatief om met restjes: maak je eigen Cradle to Cradle knutselprojecten
Je kunt met eenvoudige kleurstoffen uit de keuken aan de gang (bijvoorbeeld kurkuma – geel) of verschillende stenen tot gruis malen (rood van bakstenen). Of neem stoepkrijt en vermaal dat tot gruis. Je kunt ook verfstoffen bestellen bij Verfmolen de Kat de webwinkel Breugel Art Supplies.
Waardering voor eten, waardering voor restjes, dat krijg je alleen als je er mee te maken krijgt. Ervaren wat het is (een kool, een gekookt ei) en wat het wordt (lekker eten) en wat je er dan nog mee kunt doen (een mooi mozaïek maken) maakt je bewust van de kringloop waar wij ook deel van uitmaken.