Tip over verbondenheid met Materie

Schilderen met je eten

door Adriënne Baars

 “Mam, wat eten we vanavond?” “Rode kool” “O leuk, mag ik het afgieten?”

Tuurlijk mag je het afgieten, je kunt zelfs met dat ‘restje’ nog leuke dingen doen, zoals eierschalen kleuren. Andere natuurlijke rest- kleurstoffen zijn uienschillen, bietensap, spinazie-vocht en sterke thee. Gewoon een beetje experimenteren met wat er overblijft in de keuken. De eierschalen zijn natuurlijk ook een restproduct, en zo kun je met de Pasen een heel mooi mozaïek maken.

Doordat je ook voor de restjes en overblijfsels een leuke bestemming zoekt worden kinderen zich meer bewust van wat je eigenlijk in de keuken doet, en dat dat iets is om je mee bezig te houden. ‘Toverkool’ is bij ons thuis een favoriet gerecht, juist omdat je er zelf ook nog iets mee doet (rode kool is blauw als je het kookt, en wordt rood als je er iets zuurs aan toevoegt, bijvoorbeeld appelmoes).

Ga creatief om met restjes: maak je eigen Cradle to Cradle knutselprojecten

Je kunt met eenvoudige kleurstoffen uit de keuken aan de gang (bijvoorbeeld kurkuma – geel) of verschillende stenen tot gruis malen (rood van bakstenen). Of neem stoepkrijt en vermaal dat tot gruis. Je kunt ook verfstoffen bestellen bij Verfmolen de Kat de webwinkel Breugel Art Supplies.

Waardering voor eten, waardering voor restjes, dat krijg je alleen als je er mee te maken krijgt. Ervaren wat het is (een kool, een gekookt ei) en wat het wordt (lekker eten) en wat je er dan nog mee kunt doen (een mooi mozaïek maken) maakt je bewust van de kringloop waar wij ook deel van uitmaken.

Over de auteur van deze tip

Ik vind het belangrijk dat kinderen met hun hoofd en met hun handen bezig zijn. Zelf functioneer ik ook het best als die activiteiten in evenwicht zijn. Daarom ben ik bezig met ‘knutsel-plus’ projecten, niet alleen leuk om te doen, maar ook nog iets over jezelf of de wereld ontdekken. Dat zorgt voor verbondenheid en laat zien dat iedereen een eigen inbreng heeft die de moeite waard is.

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.