Tip over verbondenheid met de Maatschappij

Hallo maatschappij!

door Hélène van Oudheusden

Veel scholen organiseren jaarlijks inventieve, maatschappelijk betrokken projecten. Dat kan variëren van het meedoen aan de kinderpostzegels tot het opvoeren van een kerstspel voor de bewoners van het nabijgelegen bejaardentehuis. Kinderen zijn gelukkig vaak enthousiast om iets samen te ondernemen. Een leuke activiteit en een welkome afwisseling van de reguliere schoolvakken!

Ruil een cirkel van zorgzaamheid

 

Met twee of meer collegascholen kun je aan de slag gaan met de kwaliteit ‘zorgzaamheid’.  In de klas geef je de leerlingen ieder een gekleurd A4-vel. Ieder tekent een cirkel in het midden. Daaromheen komen later steeds groter wordende cirkels. 
In het midden zet het kind zijn of haar hartewens. Elke ronde vult de leerling (individueel of klassikaal) vervolgens in met kwaliteiten die horen bij: hoe zorg je goed voor jezelf (hoe kun je zelf je hartewens vervullen?), voor de ander, voor spullen, voor de maatschappij, voor de natuur?
Ruil nu de kunstwerken uit jouw groep met die van een collegagroep en hang ze aan een muur waar iedereen ze goed kan bekijken. Bespreek met de kinderen de ontdekkingen van de andere groep. Wat is de hartewens van de kinderen van de andere school? Is dit misschien een wens die jouw leerlingen kunnen vervullen?

Over de auteur van deze tip

Vanuit mijn interesse in de rijkdom van culturen én in de bewuste ontwikkeling van kinderen en volwassenen begeleid ik met plezier en voldoening leerlingen, hun leerkrachten en ouders bij de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. In mijn ondersteuning ga ik uit van ieders unieke kracht en probeer ik ieders eigen bezieling te laten stralen.

Ik ontwikkelde speciaal voor multiculturele scholen de
Samen-Sterker-Training ®. Een sociaal-emotioneel lesprogramma op maat waarin leerlingen, leerkrachten én ouders intensief samenwerken aan de ontwikkeling van kinderen uit verschillende landen van herkomst.

Ik werk als vakleerkracht sociaal-emotionele ontwikkeling vanuit mijn praktijk “OnderwijsBegeleiding & Coaching” in diverse grote steden.

Naam: Hélène van Oudheusden
OnderwijsBegeleiding & Coaching
Website:

Meer tips van Hélène »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.