Tip over verbondenheid met de Ander

Deugdenkaarten, en wat je ermee kunt doen

door Annelies Wiersma

Kinderen in een gezin kunnen soms zo negatief met elkaar omgaan. Menig ouder zit met de handen in elkaar. Ik leg jullie graag een idee van een (alleenstaande) moeder voor die een cursus ‘Opvoeden met deugden’ bij me volgde.

Ze heeft drie kinderen in de leeftijd van 10-14 jaar oud en vroeg zich af: ‘Hoe introduceer ik die deugdenaanpak¬†nu in mijn gezin?’¬† Ze liet de¬†set ‘Reflectiekaarten,¬†100 deugden om te inspireren’ (van Linda Kavelin-Popov) zien en vroeg ieder kind¬†hieruit een deugd voor elkaar te kiezen.

Iedereen was meteen enthousiast. De oudste dochter (praktisch als ze is) had heel doelgericht gezegd: ‘Ik moet vanavond weg, dus laten we dat meteen maar doen.’

Geef elkaar een deugdenkaart

De kaarten (100 deugden) werden op de keukentafel uitgespreid en ieder kreeg van een ander een deugd toegekend, vier in totaal, want moeder deed natuurlijk ook mee. En ze klopten ook nog helemaal (vond iedereen, nadat er ook bij iedere kaart was verteld waarom men juist deze deugd had gegeven).

Moeder vertelde dat haar¬†jongste zoon van tien echt opgetogen was,¬†te ontdekken dat zijn (puberende) zussen hem toch wel konden waarderen. ‘Ze zien goede eigenschappen in mij!’ had hij verbaasd en blij geroepen!

Ik vond dit een¬†geweldig voorbeeld van hoe je meer¬†verbondenheid in¬†je gezin kunt cre√ęren. De kaarten geven de kinderen iets concreets in handen. Ze maken¬†iets van de ander zichtbaar waar je dikwijls niet zo over nadenkt. Door elk gezinslid voor elkaar kaarten te laten uitzoeken wordt het gemakkelijker om waardering naar elkaar uit te spreken.

En… het voelt heerlijk¬†om van iedereen te horen wat ze in je waarderen!

Over de auteur van deze tip

Ik ben in 2002 begonnen met de begeleiding van gezinnen, scholen, organisaties en individuen om het beste in hen te stimuleren. Daarbij maak ik gebruik van de vijf strategie√ęn van het internationale Deugdenproject.

In 2006/2007 schreef ik over mijn ervaringen met het werken met de deugden in mijn gezin. Het resultaat is ‘Haal het beste uit je kind en jezelf; opvoeden met deugden.’ Schrijven, vormgeven en uitgeven is inmiddels een nieuwe passie geworden.
Via mijn bedrijf ACT on Virtues verzorgde ik de uitgave van Linda Kavelin Popov’s boek laatste boek ‘Adempauze’ en ‘Reflectiekaarten: 100 deugden om je te inspireren’. Nieuwe uitgaven – ge√Įnspireerd op het Deugdenproject – verzorgen, is voor de komende jaren een van de kernactiviteiten van ACT on Virtues. Ook geef ik graag lmini-workshops, zoals ouderavonden op scholen.
Idee√ęn hiervoor zijn van harte welkom!

In 1994 is het Virtues Project door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het beste opvoedingsprogramma voor gezinnen van alle culturen! Intussen wordt het toegepast in meer dan 85 landen.

Naam: Annelies Wiersma
Act on Virtues
Websites:

Meer tips van Annelies »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.