Tip over verbondenheid met Jezelf

Ik waardeer mezelf

door Marlies Tjallingii

Heb jij dat ook, dat opvoeden verwordt tot het opzoeken van fouten, gebreken en corrigeren wat het kind niet kan? Hoe goed bedoeld ook, het helpt het kind niet om een positief zelfbeeld te ontwikkelen. Elk kind wil namelijk graag gewaardeerd worden om wie het is.

Waarom zijn we zo geneigd om altijd naar gebreken te zoeken? Tja, waarschijnlijk ben je zelf ook zo groot gebracht en heb je nu alle stemmetjes van je opvoeders in je hoofd zitten. Ze zeggen nog steeds dat je niet deugt, het verkeerd doet, een sufferd bent… Help! Hoe zet ik ze uit?

Maak een lijstje met positieve waardering voor jezelf

Deze oefening helpt mij om vrede in mijn hoofd te krijgen en met meer met plezier naar mezelf te kijken. Misschien heb jij er ook iets aan.

Ik ga ervoor zitten en schrijf achter elkaar op wat ik van mezelf waardeer:

Ik waardeer mezelf in mijn enthousiaste zingen
Ik waardeer mezelf omdat ik het nu even niet weet.
Ik waardeer mezelf omdat ik de afwas heb gedaan
Ik waardeer mezelf omdat ik de was heb opgehangen
Ik waardeer mezelf omdat ik lekker een DVD heb gekeken

Best moeilijk, vooral in het begin. Als ik het even niet weet schrijf ik toch door, dan schrijf ik dat ik het waardeer van mezelf dat ik zo aardig voor mezelf ben 🙂 Hiermee veeg ik al die oude zeurstemmetjes mijn hoofd uit en daarna kost het wonderwel weinig moeite om mijn kinderen weer te waarderen!

Over de auteur van deze tip

Sinds een aantal jaren werk ik intensief met het model geweldloos communiceren van Marshal Rosenberg. Ik gebruik dat in de cursussen die ik geef over conflicthanteren en in mijn mediationwerk. Ik werk met kinderen en volwassenen, soms treed ik op als Ruzie-Oma, soms met een echte Ruzie-Opa, mijn man.
Ik ben ook docent intercultureel communiceren, ik oefen dat met internationale en Nederlandse studenten. Ik hou van zingen en schilderen. Ik laat me inspireren door vrienden en prachtige boeken over spiritualiteit en groei en de natuur.

Naam: Marlies Tjallingii
Ruzieleerschool
Website:

Meer tips van Marlies »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eén reactie

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()