Als in de herfst het leven in de tuin zich terug getrokken heeft, kun je in de rust van de winter genieten van rijp of sneeuw op de afgestorven plantenstengels en bloemschermen. Ook de vogels genieten ervan en eten de zaden of de overwinterende insekten die zich er in verschuilen.
In de lente begint de grote schoonmaak, in jezelf, je huis en in de tuin. Op de eerste lentewerkdag, als de zon warmer schijnt en de vogels zich meer laten horen, kunnen we de resten van de planten opruimen. Alles wat afgeknipt wordt kan op de composthoop, maar is ook dankbaar materiaal voor een echte hut in de tuin.
Met een beetje creativiteit is er ergens in de tuin wel een hoek te vinden, of juist midden op het gras, waar een hut past.
Bouw een takkenhut van snoeiafval
Als de bomen en struiken gesnoeid worden kunnen we de lange takken gebruiken. Vooral hazelaar leent zich er goed voor. Door alle zijtakken te verwijderen werkt het gemakkelijker. Die lange takken vormen het geraamte van de hut. De zijtakken kunnen er later horizontaal tussen gevlochten worden.
Als je zelf geen takken hebt heeft de gemeente of iemand met een grote tuin vast wel wat takken over of als de nood hoog is zijn er bamboestokken te koop.
Kinderen zitten vol ideeën hoe hun hut eruit moet zien. Als handreiking kun je met hen een geraamte bouwen die ze zelf af kunnen maken. De vorm van de hut kan bijvoorbeeld een tipi zijn of het model van een kleine tent. Ook twee schuin naar achteren gestoken stokken, tegen een bestaande boom aan, voldoen goed.
Met (eventueel) een grondboor zet je de dikkere takken stevig neer. Met touw kun je dwarsverbindingen vast maken en takken bij elkaar houden. Er kan zelfs een zoldertje gebouwd worden voor de poes.
Als het geraamte staat kunnen kleinere takken er tussen door gevlochten worden of schuin tussen gestoken zodat de hut wat dichter wordt. Samen takken sprokkelen in het bos of park en slepen met takken tot je wangen rood gloeien is heerlijk om met de kinderen te doen. Het is niet voor niks februari – sprokkelmaand.
Lange stengels van (middel) hoge planten kunnen gebundeld gebruikt worden voor de dakopbouw. Heb je siergrassen in de tuin dan zijn die ideaal voor de dakbedekking. Bindt vóór het afsnijden het gras in handzame bundeltjes, dan is het gemakkelijker af te snijden.
Alles om de hut dichter te krijgen is bruikbaar; (varen)bladeren, hoog gras, stengels, stro van het konijn, oude jutezakken. De kinderen kunnen de hut nog versieren met stengels waar mooie zaaddozen of bloemschermen aan zitten of veertjes.
Een paar stammetjes om op te zitten en de hut kan gebruikt worden. Kabouterthee erbij; waar drinkt het nou lekkerder dan in je eigen hut na hard werken?!
Als je de hut laat staan kun je er in het voorjaar een klimplant bij zaaien om tegen aan te laten groeien. De klimplant heeft de hut als houvast en de hut is in de zomer versierd met bloemen. Zo kunnen we lang genieten van wat de natuur ons geeft.