Tip over verbondenheid met de Maatschappij

“Als ik het voor het zeggen had…”

door Hannah de Vos - Beckers

Wat kinderen altijd geweldig vinden is om hun eigen wereld vorm te geven. Kinderen hebben in het echte leven vaak weinig te vertellen over hoe hun wereld eruit ziet. Voor de meesten blijft het bij bepalen welke kleren je aantrekt en hoe je je kamer inricht. Maar waar je woont en wat je eet, bepalen je ouders. En op de meeste scholen bepaalt de leerkracht wat je moet leren. Daarom genieten kinderen vaak zo van spellen en activiteiten waarbij ze hun eigen wereld mogen vormgeven.

Ontdek je eigen wereld!

Je eigen wereld ontdekken, kan je natuurlijk op heel veel verschillende manieren doen. Een aantal voorbeelden:

  • Grote vellen op de grond leggen: teken of schilder maar een landkaart van je eigen land. Hoe heet jouw land en welke taal spreken ze daar? Verzin een geschreven taal van je land. Natuurlijk kan er ook een legenda bij: je laat kinderen vormen knippen uit foam. Die plak je op een blokje hout en je hebt een perfecte stempel: voor de bergen, de steden, een uitzichtspunt, kasteel etc.
  • Voor oudere kinderen is het een leuke opdracht als je namen van de straten, gebergten, oceanen bedenkt rondom een bepaald thema. Is het thema bijvoorbeeld “verliefdheid”, dan krijg je de oceaan der Liefde, het rozengeur en maneschijn pad etc. Maar ook veel praktischer thema’s kunnen goed verwerkt worden. Bijvoorbeeld: insektenland, het vlindergebergte, de pissenbeddenpoel, het spinnendal etc. Fantaseer er maar op los!
  • Je eigen land of stad 3d bouwen is natuurlijk helemaal leuk, maar wat meer werk: neem een plaat hout of harboard. Met papiermacher kan je er een landschap op vormen, schilderen, huisjes van oude doosjes erbij etc.

Ontdek het land van Aventurijn

Heb je altijd al willen weten hoe verrijkend onderwijs in de praktijk eruit kan zien? Ontdek het op Aventurijn tijdens de feestelijke open dag op 28 mei 2016. Er zijn volop kinderactiviteiten, maar ook lezingen, workshops en leuke kraampjes. Marijke Sluijter zal een lezing geven over “leren (z)onder druk”.
Kijk voor meer informatie: www.aventurijn.org

Over de auteur van deze tip

Hannah de Vos- Beckers studeerde HBO-Jeugdwelzijnswerk en behaalde haar diploma voor leraar primair onderwijs op de Helicon PABO voor leerkrachten in het vrije schoolonderwijs. Zij is werkzaam geweest bij diverse instellingen voor jeugdhulpverlening. Vanaf 1993 begon zij haar ideeën zelfstandig vorm te geven in een peutergroep en later ook met oudere kinderen.

In 2000 richtte zij met haar man Michaël de Vos de stichting Aventurijn op, een kleine school waar kinderen kunnen leren van het leven zelf. Naast de dagelijkse leiding van de school, schrijft zij artikelen en geeft workshops in binnen en buitenland over vernieuwend onderwijs.

Naam: Hannah de Vos - Beckers
Aventurijn
Websites:
Verbinden:

Meer tips van Hannah »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.