Tip over verbondenheid met Jezelf

Hou van mij met al mijn nukken

door Marijke Sluijter

Wat is er mis met hoge eisen stellen aan kinderen? Waarom zou je de lat niet hoog leggen?

Latten waaraan je niet kunt voldoen zijn verwoestend omdat ze zo verlammend werken. We kunnen niet foutloos leven of alleen maar lief zijn. Haal die lat dus weg en ga wat meer achterover leunen. Laat kinderen voelen dat ze er helemaal mogen zijn, inclusief hun nukken en hun praatjes.

Ontspan: open je hart…

Zonder dat de kinderen het zien doe je deze voorbereiding:
Teken op een kopieerpapier een bloem* met blaadjes rondom een hart van ongeveer 3 centimeter doorsnee.Kleur elk blaadje een beetje anders. Besteed extra aandacht aan het hart, bijvoorbeeld door goud of neonpotlood te gebruiken. Knip de bloem zorgvuldig uit, elk blaadje tot aan het hart. Vouw elk blaadje één voor eén dicht.

Nodig de kinderen om de tafel of in de kring. Zet in stilte en met rustige gebaren een schaal water in het midden. Leg het cirkeltje voorzichtig met de blaadjes omhoog bovenop het water. Kijk hoe de blaadjes zich één voor één openen.

* Kijk op pagina 13 voor een voorbeeld. Je moet een account op issue aanmaken om het bestand te kunnen downloaden.

Lees na het openen van de bloem dit gedicht van Anna Lamb voor:

Al mijn ikjes: samen ik!

Ik ben een grote lotusbloem
Met zeker duizend blaadjes
En ieder blad betekent iets,
mijn mokken of mijn praatjes.

Een ik als dommerd,
ik heel lief, ‚Äėn ik wanneer ik lieg,
’n ik die heel mooi zingen kan,
’n ik als ik opvlieg,
’n ik als zeurpiet, ik als held
bekend door moed en trouw,
’n ik als bangerd
(ik schaam me dood, dus die vergeet ik gauw!)

En al die ikjes bij elkaar
in een gesloten kring,
daar ligt een stralend gouden hart
te fonk’len, middenin!

Die mooie lotus in dat meer,
met blaadjes rond en dik,
en binnenin dat gouden hart?
Die lotusbloem… ben ik!

© Anna Lamb

De lotusbloem is een metafoor voor het zelf, de bladeren staan voor onze veelzijdigheid. Alle aspecten van onze persoonlijkheid hebben we nodig om het leven in al zijn volheid te leven.

Voed je kind met vertrouwen, stel geen voorwaarden voor jouw liefde en begeleid het liefdevol  in alle aspecten van het mens zijn.

Dit is een van de spelvormen die je kunt leren in de opleiding Zinvol Tekenen met Kinderen.

Over de auteur van deze tip

De ontwikkeling van mensen en de mensheid fascineert me. Ik vraag me altijd af wat er nodig is om een leerblokkade te overwinnen, wil weten wat iemand tegenhoudt om volledig tot bloei te komen en wat er nodig is om weer bij de levensstroom aan te haken.

Mijn werk als projectleider en coördinator bij Stichting Universele Opvoeding en het hoofdredacteurschap van Educare geven mij de kans om op die vraag een veelvoud aan antwoorden te krijgen.

Enkele keren per jaar geef ik cursussen aan leerkrachten, yogadocenten, kindercoaches en -therapeuten over aanraakspel en tekenen om de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen.

Ik schreef toen ik in de jaren zeventig op Aruba woonde samen met Jacqueline van Ommeren ‘Educreation; hoe kinderen leren spreken, rekenen, schrijven en lezen in verbinding met zichzelf, de ander en de wereld’.

Terug in Nederland hielp ik babymassage in Nederland geaccepteerd te krijgen om de band tussen ouder en kind te versterken.

In 2002 introduceerde ik Onderlinge Kindermassage, een trend die uit Zweden kwam. Hierover schreef ik het boek ‘Aanraken, een levensbehoefte’. In april 2016 komt het uit in het Frans.

Momenteel geef ik aan leerkrachten, docenten van HVO en pedagogische opleidingen, kinder- of gezinscoaches en kindertherapeuten cursussen Zinvol Tekenen met Kinderen. Dit zijn communicatieve tekenspellen om het contact met kinderen te verdiepen. Ze werken in op de ontwikkeling van de cognitieve, emotionele en sociale intelligentie.

Om ouders, opvoeders en leerkrachten aan te moedigen meer met kinderen te gaan tekenen ontwikkelde ik in 2014 de ‘Droedel-App”: 52 tips voor een wekelijkse droedel.

Droedelen is gedachteloos bewegen op papier als ontspanningsmoment. Je hoeft niet je best te doen om het mooi te maken, want dat is niet het doel. Maar vaak wordt het mooier dan je dacht. En, kinderen doen graag met je mee!

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.