Tip over verbondenheid met de Natuur

Boerenkoolchips

door Marijke Sluijter

Wat is er zo lekker aan boerenkool? Alles! Ontdek zelf hoe lekker een stronk knapperige verse boerenkool voelt, ruikt, klinkt en smaakt. Hap!

Boerenkoolchips maken: zet je zintuigen maar wagenwijd open!

1 Rats met blote handen de boerenkool van de stronk: lekker!
2 Was de blaadjes en draai ze goed droog in de sla-centrifuge: leuk!
3 Scheur de blaadjes in ongeveer even grote stukjes: grappig!
4 Doe ze in een kom met een paar lepels olijfolie: mmm!
5 Roer en kneed met beide handen de olie door de boerenkool: dat kietelt!
6 Pak elk blaadje tussen duim en wijsvingers en wrijf ze goed in met olie: lekker werkje!
7 Leg alle blaadjes als puzzelstukjes op het bakblik: ha, passen en meten!
8 Strooi er een beetje grof zeezout of rookzout-vlokken over: jammie!
9 Zet het blik in de oven op 150 graden: dat laat je over aan volwassenen..
10 Ga na tien minuten voor het ovendeurtje zitten en kijk of de blaadjes al lichtbruin kleuren: mooi!
11 Als het lekker gaat geuren is het bijna klaar.
12 Haal na 12-15 minuten de chips uit de oven en doe ze in een vergiet: daar mag een volwassene bij helpen. Zwart geblakerd? Dan was je te laat!
13 Schudt het zout eraf: hoor je hoe dat klinkt?
14 Voel hoe zo’n blaadje in je mond knispert… Hoor hoe het in je oren knappert…
15 En, hoe smaakt het?

Over de auteur van deze tip

De ontwikkeling van mensen en de mensheid fascineert me. Ik vraag me altijd af wat er nodig is om een leerblokkade te overwinnen, wil weten wat iemand tegenhoudt om volledig tot bloei te komen en wat er nodig is om weer bij de levensstroom aan te haken.

Mijn werk als projectleider en coördinator bij Stichting Universele Opvoeding en het hoofdredacteurschap van Educare geven mij de kans om op die vraag een veelvoud aan antwoorden te krijgen.

Enkele keren per jaar geef ik cursussen aan leerkrachten, yogadocenten, kindercoaches en -therapeuten over aanraakspel en tekenen om de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen.

Ik schreef toen ik in de jaren zeventig op Aruba woonde samen met Jacqueline van Ommeren ‘Educreation; hoe kinderen leren spreken, rekenen, schrijven en lezen in verbinding met zichzelf, de ander en de wereld’.

Terug in Nederland hielp ik babymassage in Nederland geaccepteerd te krijgen om de band tussen ouder en kind te versterken.

In 2002 introduceerde ik Onderlinge Kindermassage, een trend die uit Zweden kwam. Hierover schreef ik het boek ‘Aanraken, een levensbehoefte’. In april 2016 komt het uit in het Frans.

Momenteel geef ik aan leerkrachten, docenten van HVO en pedagogische opleidingen, kinder- of gezinscoaches en kindertherapeuten cursussen Zinvol Tekenen met Kinderen. Dit zijn communicatieve tekenspellen om het contact met kinderen te verdiepen. Ze werken in op de ontwikkeling van de cognitieve, emotionele en sociale intelligentie.

Om ouders, opvoeders en leerkrachten aan te moedigen meer met kinderen te gaan tekenen ontwikkelde ik in 2014 de ‘Droedel-App”: 52 tips voor een wekelijkse droedel.

Droedelen is gedachteloos bewegen op papier als ontspanningsmoment. Je hoeft niet je best te doen om het mooi te maken, want dat is niet het doel. Maar vaak wordt het mooier dan je dacht. En, kinderen doen graag met je mee!

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.