Tip over verbondenheid met de Ander

Wichtelen, een heerlijke Advent traditie

door Patricia Ritsema van Eck

Voor de antroposofen is het wichtelmannetje een oude bekende. Dit kaboutertje, ook wel Tomte genoemd, komt uit het hoge noorden. Hij wordt vaak afgebeeld als een klein mannetje met een muts en een hele lange grijze baard. Wichtel is een goedaardige huisgeest die symbool staat voor naastenliefde, warmte en gezelligheid.

In de Scandinavische landen is wichtelen een oude traditie. Wij trekken met Sinterklaas lootjes om elkaar op pakjesavond te verrassen. Daar trekken ze ook lootjes, maar vervolgens verrassen ze elkaar de hele periode tot aan de Kerst met lieve kleine gebaren. Dat hoeven geen cadeautjes te zijn! Vaak juist zijn het dingen als een warme kruik in je bed leggen, een gedichtje op je bureau, een lief briefje in de broodtrommel, een klusje overnemen voor de ander het doorheeft etc.

Geef de Wichtel door!

Er is ook een andere manier van wichtelen. Hierbij trek je geen lootjes, maar gebruik je een zelfgemaakt wichtelmannetje of een kaart met een afbeelding van Wichtel. Het idee is dat je de Wichtel achterlaat op de plek waar je gewichteld hebt: bed, bureau, broodtrommel of op de stapel gevouwen was. Degene die de Wichtel vindt, mag dan wichtelen voor iemand anders en geeft op zijn beurt het mannetje weer door.

Wichtelen brengt mensen dichter bij elkaar en de spontane verrassingen zorgen voor een heerlijke sfeer in huis. Kinderen vinden het vaak wat moeilijker om geheim te houden wat ze aan lieve gebaren hebben bedacht. Spreek daarom af dat je met de Kerst alles allemaal mag opbiechten.


Snel nog een Wichtel knutselen?

Op de site van Juf Pollewop vond ik een beschrijving hoe je heel makkelijk een kabouter op een houten wasknijper knutselt met een stukje vilt en wat lontwol.
http://jufpollewop.blogspot.nl/2012/09/kabouters-knutselen.html

Liever Wichtelkaartjes?

KerstMetBallen-Wichtelen-detail
Wie geen tijd heeft om te knutselen of hier gewoon geen zin in heeft, kan hier een set Wichtelkaartjes downloaden:
Een kerstsok vol cadeautjes…

Printen op stevig papier, uitknippen en misschien even lamineren voor langere houdbaarheid. ‘In de sok’ vind je bovendien nog 3 andere leuke activiteiten voor de kerstvakantie: Vossenstreken, Kerstbanket Quiz en Klingelende Klokjes. Cadeautjes!

Veel plezier ermee en hele fijne feestdagen!


Wichtelen is onderdeel van Kerst met Ballen - spelletjes spelen met de familie voor een hartverwarmende KerstKerst met Ballen, een nieuw Kerstspel wat ik onlangs heb ontwikkeld. Het bestaat uit 30 familie spelletjes voor een hartverwarmende Kerst.

De spelletjes zijn gedrukt op vrolijke kartonnen ballen die je in de boom kunt hangen. Je kunt ze gebruiken om Kerst te vieren of Oud & Nieuw. Als je er Kerst mee viert, werkt het volgens dezelfde formule als bij het Sinterklaas Surprisespel: voor je je cadeautje mag openmaken speel je eerst met z’n allen een kort spelletje. Dit is de toverformule voor feesten waarbij je zin hebt in zeurende, graaiende kinderen. Altijd plezier, ook voor de ouders!

Over de auteur van deze tip

Ik ben opgeleid tot Hart Focus trainer, wat wil zeggen dat ik opgeleid ben in technieken die je helpen je hart en je hoofd met elkaar in balans te brengen en te houden. Hierdoor heb je minder last van stress, weet je beter met verschillende emoties om te gaan, kun je helder en creatief denken en bovendien is het erg goed voor je gezondheid. Je krijgt er ook minder snel rimpels van – op lachrimpels na…

Mijn favoriete bezigheid is het creatief ontwikkelen van websites, trainingen, boeken, spellen en materialen waar je blij van wordt. Ik ben de auteur van het boek “Jij bent de sleutel tot Mijn blijde Hart” en bedenker van “Het Sinterklaas Surprisespel” waarmee je op ouderwets gezellige manier pakjesavond kunt vieren met minimale stress en maximale pret!

In december 2015 is mijn nieuwe spel Kerst met Ballen uitgekomen!

Naam: Patricia Ritsema van Eck
Zonder Streepje!
Websites:
Verbinden:

Meer tips van Patricia »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.