Tip over verbondenheid met de Natuur

Slow snacken

door Marijke Sluijter

In de supermarkt glimmen ze je tegemoet: zakken vol chips en knabbels. Thuis plof je op de bank, zet de televisie aan en voor je het weet is de zak leeg. Nogal dom gedrag, maar wie kan die roep om te graaien en te snaaien weerstaan? Dat zijn mensen die het niet al in hun jeugd hebben aangeleerd.
Niet voor niets proberen snoep-, drank en rookwarenfabrikanten hun waren aan een zo jong mogelijk publiek aan te smeren. Hoe jonger verslaafd hoe moeilijker je er weer vanaf komt. Kassa!

Leer van slimme marketeers en neem hun meest gebruikte succesfactor over: koppel een snack aan geluk. Voor kinderen zijn vaste gewoontes, gezelligheid, samen iets doen en het genoegen van geuren, kleuren en smaak synoniem met geluk.

Leer kinderen het plezier van slow snacken

Bedenk waar jouw kind dol op is. Kies uit die voorkeuren gezonde dingen: vers, direct van de boom of uit de grond en goed voor je lijf. Transformeer dat tot een knabbeltje dat op speciale momenten wordt gegeten. Maak het bereiden ervan tot een gezellige bezigheid en eet ervan terwijl je samen iets doet.

Een mooi voorbeeld van zo’n gezelligheidshap zijn tamme kastanjes. Misschien groeit er een tamme kastanje in de buurt en is de pret al begonnen bij het rapen. Koop anders een zak en snij met een scherp mesje een kruisje over de bolle kant van elke kastanje. Geef kinderen die dat aankunnen de verantwoordelijkheid om ook kruisjes te snijden. Als je met de punt eerst een gaatje in de kastanje laat prikken en dan een sneetje laat maken is het gevaar voor wegglijden niet zo groot. De vingers van de andere hand zijn het best beschermd door duim en wijsvinger stevig om de kastanje te klemmen en het mesje zo te houden dat het bij wegglijden tussen de vingers blijft.

Verwarm de oven tot 200 graden. Doe een laagje water in een ovenschaal, doe de kastanjes erin en zet de schaal in de oven. Na 15 tot 20 minuten zijn ze gaar. Zet een schaal klaar. Leg er een mooie theedoek in en schep de hete kastanjes erin. Vouw de doek dicht om de kastanjes warm te houden en zet de schaal op tafel. Zet er een schaaltje boter bij. Even wachten met pellen, ze zijn heet!

Heb je een hooikist? Zet de schaal dan daarin, zo heb je de hele avond lekkere warme kastanjes!

 

Over de auteur van deze tip

De ontwikkeling van mensen en de mensheid fascineert me. Ik vraag me altijd af wat er nodig is om een leerblokkade te overwinnen, wil weten wat iemand tegenhoudt om volledig tot bloei te komen en wat er nodig is om weer bij de levensstroom aan te haken.

Mijn werk als projectleider en coördinator bij Stichting Universele Opvoeding en het hoofdredacteurschap van Educare geven mij de kans om op die vraag een veelvoud aan antwoorden te krijgen.

Enkele keren per jaar geef ik cursussen aan leerkrachten, yogadocenten, kindercoaches en -therapeuten over aanraakspel en tekenen om de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen.

Ik schreef toen ik in de jaren zeventig op Aruba woonde samen met Jacqueline van Ommeren ‘Educreation; hoe kinderen leren spreken, rekenen, schrijven en lezen in verbinding met zichzelf, de ander en de wereld’.

Terug in Nederland hielp ik babymassage in Nederland geaccepteerd te krijgen om de band tussen ouder en kind te versterken.

In 2002 introduceerde ik Onderlinge Kindermassage, een trend die uit Zweden kwam. Hierover schreef ik het boek ‘Aanraken, een levensbehoefte’. In april 2016 komt het uit in het Frans.

Momenteel geef ik aan leerkrachten, docenten van HVO en pedagogische opleidingen, kinder- of gezinscoaches en kindertherapeuten cursussen Zinvol Tekenen met Kinderen. Dit zijn communicatieve tekenspellen om het contact met kinderen te verdiepen. Ze werken in op de ontwikkeling van de cognitieve, emotionele en sociale intelligentie.

Om ouders, opvoeders en leerkrachten aan te moedigen meer met kinderen te gaan tekenen ontwikkelde ik in 2014 de ‘Droedel-App”: 52 tips voor een wekelijkse droedel.

Droedelen is gedachteloos bewegen op papier als ontspanningsmoment. Je hoeft niet je best te doen om het mooi te maken, want dat is niet het doel. Maar vaak wordt het mooier dan je dacht. En, kinderen doen graag met je mee!

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eén reactie

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()