Tip over verbondenheid met de Natuur

Hap! Eten van de straat

door Marijke Sluijter

Steeds meer mensen ontdekken het: zevenblad is lekker als sla of pesto, van madeliefjesknopjes kun je kappertjes maken en in Amsterdam zijn ze erg blij als je kreeftjes gaat zoeken en opeet. Die verdringen namelijk onze eigen kreeftjes.
Is het niet fantastisch dat je eten gewoon overal om je heen groeit?

Ga de straat op en eet!

In de herfst is het volop oogsttijd. Als je geluk hebt woon je in een buurt waar het gemeentegroen eetbaar is. En als je goed bent met paddenstoelen heb je misschien al eekhoorntjesbrood of inktzwammen gegeten.

Maar er is ook iets leuks te vinden waar je nog even op moet wachten: witlof! Heb je in september cichorei bij je in de buurt zien groeien? Dan is oktober het goede moment om de wortels uit te steken om je eigen witlof te kweken.

Je hoeft de wortels alleen maar in een emmer potaarde te steken en de grond een beetje vochtig te houden, dan loopt het lof vanzelf uit. Om het lof wit te houden moet je de emmer donker wegzetten, of afdekken.
Eet smakelijk!

Over de auteur van deze tip

De ontwikkeling van mensen en de mensheid fascineert me. Ik vraag me altijd af wat er nodig is om een leerblokkade te overwinnen, wil weten wat iemand tegenhoudt om volledig tot bloei te komen en wat er nodig is om weer bij de levensstroom aan te haken.

Mijn werk als projectleider en coördinator bij Stichting Universele Opvoeding en het hoofdredacteurschap van Educare geven mij de kans om op die vraag een veelvoud aan antwoorden te krijgen.

Enkele keren per jaar geef ik cursussen aan leerkrachten, yogadocenten, kindercoaches en -therapeuten over aanraakspel en tekenen om de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen.

Ik schreef toen ik in de jaren zeventig op Aruba woonde samen met Jacqueline van Ommeren ‘Educreation; hoe kinderen leren spreken, rekenen, schrijven en lezen in verbinding met zichzelf, de ander en de wereld’.

Terug in Nederland hielp ik babymassage in Nederland geaccepteerd te krijgen om de band tussen ouder en kind te versterken.

In 2002 introduceerde ik Onderlinge Kindermassage, een trend die uit Zweden kwam. Hierover schreef ik het boek ‘Aanraken, een levensbehoefte’. In april 2016 komt het uit in het Frans.

Momenteel geef ik aan leerkrachten, docenten van HVO en pedagogische opleidingen, kinder- of gezinscoaches en kindertherapeuten cursussen Zinvol Tekenen met Kinderen. Dit zijn communicatieve tekenspellen om het contact met kinderen te verdiepen. Ze werken in op de ontwikkeling van de cognitieve, emotionele en sociale intelligentie.

Om ouders, opvoeders en leerkrachten aan te moedigen meer met kinderen te gaan tekenen ontwikkelde ik in 2014 de ‘Droedel-App”: 52 tips voor een wekelijkse droedel.

Droedelen is gedachteloos bewegen op papier als ontspanningsmoment. Je hoeft niet je best te doen om het mooi te maken, want dat is niet het doel. Maar vaak wordt het mooier dan je dacht. En, kinderen doen graag met je mee!

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.