Tip over verbondenheid met Jezelf

Is iedere keer hetzelfde STOM en SAAI?

door Carla Regter

We leven in een snelle, overactieve wereld waarin onze zintuigen continu worden geprikkeld. Er is altijd wat te zien, horen en/of voelen. Veel kinderen hebben hier last van: het is vaak te overweldigend voor ze. Dit komt o.a tot uiting in:

  • boze buien
  • intens moe of verdrietig zijn
  • een terugval in ontwikkeling (bv bedplassen )
  • niet of nauwelijks tot leren komen

Als ouder, kinderbegeleider of leerkracht zoek je vast al naar een balans. Minder prikkels, meer rustmomenten, schermloze uren en lekker buiten spelen. Maar wist je dat ook ritme en herhaling een geweldig hulpmiddel zijn om in balans te komen?

Ritme en herhaling geeft houvast

Voor jonge kinderen kun je ritme en herhaling onder andere vinden in stapelverhalen,* meeleven met het ritme van de dag/week/jaar (herkenbare gewoontes, rituelen, tradities) of hand en vinger/gebarenspelletjes.

Ritme en herhaling zorgen ervoor dat het leven voor een kind voorspelbaar wordt. Dit geeft het kind en veilige basis van waaruit het zich verder kan ontwikkelen.

Je kunt je afvragen: Is dit saai? Nee! Integendeel.
Uit ervaring weet ik dat kinderen zelfs na twintig of dertig keer nog steeds vol aandacht en spanning naar hetzelfde verhaal kunnen luisteren. Ze verkennen het iedere keer op een andere laag, ze horen telkens andere elementen en kunnen het uiteindelijk zelf naspelen. Het verhaal is dan verinnerlijkt, van henzelf geworden: ze hebben de beschikking over een rijke voorraad beelden. Dit in tegenstelling tot kinderen die gebombardeerd worden met losse flodders.

*Het verhaal van Vos Krabbelpoot en de drie beren is een mooi voorbeeld van een stapelverhaal. Dit is een van de stapelverhalen uit het boek Bakersprookjes.

~~~~

Hoe ga jij om met overprikkeling?  Ik nodig je van harte uit om jouw ervaringen onder dit bericht te delen!

 

Over de auteur van deze tip

Ik ben moeder van twee puberdochters en heb een aantal jaar een eigen kindertherapiepraktijk.
Daarnaast werk ik een dag in de week op een vrije school in de kleuterklas.

Enkele kernwoorden van mij zijn: creatief, oplossingsgericht, denken in mogelijkheden, humor en doorzetten.

Naam: Carla Regter
Website:
Verbinden:

Meer tips van Carla »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.