Tip over verbondenheid met Jezelf

Droedeltijd

door Marijke Sluijter

Druk, druk, druk, vlug, vlug, vlug, we hebben ongelofelijke haast. Kinderen rennen van school naar club naar kinderopvang en als dat klaar is staat tv en ipad al klaar voor verdere prikkels. Op zo’n omgeving is rust het enige antwoord. Even droedelen!

Geef kinderen droedeltijd

Aan de slag:

 • Leg tekenpapier en kleurpotloden voor het grijpen.
 • Gebruik goed materiaal: koop kleurpotloden met een dikke stift (6mm) en veel pigment.
 • Download de droedel app op je smartphone of tablet.
 • Elke vrijdagmiddag om twee uur komt er een nieuwe droedeltip,
 • Leuk om samen naar uit te kijken: wat gaan we deze week doen?
 • Leg niet uit maar teken zelf, instructies zijn te abstract.
 • Doe zelf mee, samen geeft warmte en omhulling, dat ontspant ook.
 • Teken langzaam, jouw (on)rust nemen ze over.
 • Geniet van het spel van steeds herhalende patronen.
 • Verzin samen allerlei variaties en haal de creativiteit naar boven.
 • Kinderen houden van herhaling: nog een keer!
 • Het resultaat doet er niet toe, genieten wel.

Over de auteur van deze tip

De ontwikkeling van mensen en de mensheid fascineert me. Ik vraag me altijd af wat er nodig is om een leerblokkade te overwinnen, wil weten wat iemand tegenhoudt om volledig tot bloei te komen en wat er nodig is om weer bij de levensstroom aan te haken.

Mijn werk als projectleider en coördinator bij Stichting Universele Opvoeding en het hoofdredacteurschap van Educare geven mij de kans om op die vraag een veelvoud aan antwoorden te krijgen.

Enkele keren per jaar geef ik cursussen aan leerkrachten, yogadocenten, kindercoaches en -therapeuten over aanraakspel en tekenen om de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen.

Ik schreef toen ik in de jaren zeventig op Aruba woonde samen met Jacqueline van Ommeren ‘Educreation; hoe kinderen leren spreken, rekenen, schrijven en lezen in verbinding met zichzelf, de ander en de wereld’.

Terug in Nederland hielp ik babymassage in Nederland geaccepteerd te krijgen om de band tussen ouder en kind te versterken.

In 2002 introduceerde ik Onderlinge Kindermassage, een trend die uit Zweden kwam. Hierover schreef ik het boek ‘Aanraken, een levensbehoefte’. In april 2016 komt het uit in het Frans.

Momenteel geef ik aan leerkrachten, docenten van HVO en pedagogische opleidingen, kinder- of gezinscoaches en kindertherapeuten cursussen Zinvol Tekenen met Kinderen. Dit zijn communicatieve tekenspellen om het contact met kinderen te verdiepen. Ze werken in op de ontwikkeling van de cognitieve, emotionele en sociale intelligentie.

Om ouders, opvoeders en leerkrachten aan te moedigen meer met kinderen te gaan tekenen ontwikkelde ik in 2014 de ‘Droedel-App”: 52 tips voor een wekelijkse droedel.

Droedelen is gedachteloos bewegen op papier als ontspanningsmoment. Je hoeft niet je best te doen om het mooi te maken, want dat is niet het doel. Maar vaak wordt het mooier dan je dacht. En, kinderen doen graag met je mee!

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.