Tip over verbondenheid met de Natuur

Zuig de zomer nog één keer in je op

door Danielle

In de zomervakantie zie je dat kinderen zich volzuigen met zon, frisse lucht en indrukken vol kleur, geur en beweging. Als ze geluk hebben barst ook de natuur op hun bord van de zomerkracht en aan het eind van de zomer zie je ze met blozende wangen weer naar school gaan. Zou je die blakende kindersnoetjes niet graag wat langer vasthouden?

Doe eens mindfulnes in de natuur

Zoek een fijne plek en ga daar stevig staan. Spreek met een rustige stem tegen de kinderen.
“Zet je benen iets uit elkaar, je rug recht, kijk naar de lucht.
Spreidt je armen open naar hemel.
Voel je voeten op de grond en stel je voor dat er onder je voeten wortels zijn die stevig de aarde ingaan.
Adem diep in tot aan je wortels en voel je voeten zich vullen met kracht.
Iedere keer dat je inademt ga je een beetje hoger: naar je onderbenen, je knieën, je bovenbenen… vul je jezelf met kracht en energie tot je helemaal tot bovenin je hoofd gevuld bent met energie.”
.. korte pauze…
“Nu je stevig en krachtig staat, richt je je aandacht op de hemel en de zon en vul je je hoofd met licht en wijsheid.”
… las een korte pauze in…
Zeg: “Denk aan de natuur. Er kunnen woorden of beelden verschijnen. Misschien kun je de woorden of beelden die je ziet in wolkjes zetten. Als er niets komt, dan is dat ok.
Vul jezelf nu met licht en zonne-energie en laat dit door je hele lichaam stromen.”

Bespreek na afloop alle ervaringen en laat de kinderen erover schrijven of tekenen. Dat kan ieder voor zich doen, maar ook samen op een groot vel papier. Of maak er een mindmap met wolkjes van.

Over de auteur van deze tip

Mindful Breaks staat voor verbinding, ontspanning en plezier in Onderwijs, Opvoeding en Organisatie. Het bestaat uit meer dan 150 oefeningen in Adem, Yoga, Meditatie, Muziek en Creativiteit.
Ik heb hiervoor de opleidingen Yoga4Classrooms, Mindful Schools en .b (Mindfulness voor middelbare scholieren) gevolgd en na enkele jaren werkervaring in Amerika, heb ik mijn eigen programma’s en oefeningen geschreven. Ik geef workshops en trainingen aan leerkrachten, begeleiders, leiders en opvoeders in heel Nederland. In Breda geef ik ook wekelijkse lessen aan kinderen, tieners en families.

Naam: Danielle
Website:

Meer tips van Danielle »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.