Tip over verbondenheid met Jezelf

Eerste hulp bij ongelukjes?

door Ruth Broekhuizen

Als jeĀ kind iets is overkomen, herhaalĀ je alsĀ ouder vaak wat er is gebeurd, zeg je hoe het kwam en wat jeĀ kind had moeten doen. Dat is natuurlijk goed bedoeld, maar weet je dat dit soort praat je kind juist ontmoedigt? Op die manier ontwikkelt jeĀ kind namelijk geen eigen wijsheid en beoordelingsvermogen en leert het niet dat fouten gelegenheden zijn om van te leren.

Stel nieuwsgierige vragen

Door jeĀ kind te vertellen wat, hoe en waarom, leer je het kind wat het moet denken en niet wat het er zelf over denkt. Laat kinderen daarom zelf denken. Laat hen zelf vertellen wat er gebeurde en hoe het beter had gekund.En dat kan gevaarlijk zijn in een samenleving met groepsdruk, omdat het kind luistert naar de volgende ā€˜expertā€™ in plaats van zijn eigen kritische denkvermogen te gebruiken.

Ik promoot Positive Discipline in Nederland. Positive Discipline leert je om kinderen vragen te stellen in plaats van te zeggen wat jij er van vindt. Door het stellen van nieuwsgierigheidsvragen, help je je kind zijn denkvermogen en beoordelingsvermogen te ontwikkelen.
Een van deze vragen zou je kunnen stellen als er weer eens een ongelukje gebeurt:

  • Wat probeerde je te bereiken?
  • Hoe voel je je over wat er gebeurd is?
  • Wat heb je ervan geleerd?
  • Welke ideeĆ«n heb je nu om het probleem op te lossen?

 

Over de auteur van deze tip

Ik ben Ruth Broekhuizen, moeder van drie en oma van 4. Ik ben trainer en counselor bij Praktijk voor Bemoediging en medeoprichter van Positive Discipline Nederland. Een dag in de week ben ik oppas-oma.

Mijn droom is dat Positive Discipline bekend wordt in Nederland, omdat ouders met deze heldere inzichten en prachtige tools echt verder komen. Om een veilige omgeving te creƫren waar kinderen het gevoel ontwikkelen dat ze erbij horen en van belang zijn. Zonder straffen. Wie wil dat nou niet? Informeer naar ons gratis e-boek.

Naam: Ruth Broekhuizen
Praktijk voor Bemoeding
Websites:
Verbinden:

Meer tips van Ruth »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()