Tip over verbondenheid met de Natuur

Weg met de afvalberg, frisdrank maken we voortaan zelf

door Marijke Sluijter

Als je van frisdrank af wilt omdat je het te duur, teveel gesleep, teveel afval of waarom-dan-ook fout vindt om het te drinken kun je het beter niet verbieden. ‘Mag niet’ maakt de rebel in ons wakker en die gaat graag dwarsliggen. Je kunt die rebel dus beter maar meteen inschakelen voor het goede doel. Die rebel gaat namelijk graag de barricaden op als dieren de dupe zijn. Frisdrankverpakkingen zorgen voor een enorme afvalberg waarvan een deel in zee belandt als plastic soep. Daar gaan we dus samen iets aan doen: we maken voortaan zelf onze frisdrank! Smaken genoeg voorhanden: koude thee, citroen, munt, een schijfje komkommer. Of deze klassieker: vlierbloesemwater.

Doe iets tegen zwerfafval: maak zelf frisdrank

Je hebt nodig:
250 gram vlierbloemen, niet wassen!
3 grote citroenen (eco)
Grote glazen kan
Theedoek
Schuimspaan
Zeef
Schaal
Honing
Trechter
Schone flessen
Zon!

Pluk vlierbloemen en weeg 250 gram af.
Schil de citroenen en pers ze uit. Doe citroenschil, het citroensapsap en vlierbloemen in een glazen kan. Vul aan met water en dek af met een theedoek. Laat het minstens een in de zon staan. Af en toe omroeren..
Haal met de schuimspaan bloemen en schillen eruit en giet het door een zeef. Roer lepel voor lepel de honing erdoor. Proef steeds of het al smaakt zoals jij het lekker vindt.
Giet je frisdrank door een trechter in de schoongemaakte flessen. Zet in de koelkast, en drink het lekker koud met een vlierbloemetje erin voor het mooi. (Die kan je ook in ijsblokjes invriezen, nog leuker!

Over de auteur van deze tip

De ontwikkeling van mensen en de mensheid fascineert me. Ik vraag me altijd af wat er nodig is om een leerblokkade te overwinnen, wil weten wat iemand tegenhoudt om volledig tot bloei te komen en wat er nodig is om weer bij de levensstroom aan te haken.

Mijn werk als projectleider en coördinator bij Stichting Universele Opvoeding en het hoofdredacteurschap van Educare geven mij de kans om op die vraag een veelvoud aan antwoorden te krijgen.

Enkele keren per jaar geef ik cursussen aan leerkrachten, yogadocenten, kindercoaches en -therapeuten over aanraakspel en tekenen om de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen.

Ik schreef toen ik in de jaren zeventig op Aruba woonde samen met Jacqueline van Ommeren ‘Educreation; hoe kinderen leren spreken, rekenen, schrijven en lezen in verbinding met zichzelf, de ander en de wereld’.

Terug in Nederland hielp ik babymassage in Nederland geaccepteerd te krijgen om de band tussen ouder en kind te versterken.

In 2002 introduceerde ik Onderlinge Kindermassage, een trend die uit Zweden kwam. Hierover schreef ik het boek ‘Aanraken, een levensbehoefte’. In april 2016 komt het uit in het Frans.

Momenteel geef ik aan leerkrachten, docenten van HVO en pedagogische opleidingen, kinder- of gezinscoaches en kindertherapeuten cursussen Zinvol Tekenen met Kinderen. Dit zijn communicatieve tekenspellen om het contact met kinderen te verdiepen. Ze werken in op de ontwikkeling van de cognitieve, emotionele en sociale intelligentie.

Om ouders, opvoeders en leerkrachten aan te moedigen meer met kinderen te gaan tekenen ontwikkelde ik in 2014 de ‘Droedel-App”: 52 tips voor een wekelijkse droedel.

Droedelen is gedachteloos bewegen op papier als ontspanningsmoment. Je hoeft niet je best te doen om het mooi te maken, want dat is niet het doel. Maar vaak wordt het mooier dan je dacht. En, kinderen doen graag met je mee!

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eén reactie

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()