Tip over verbondenheid met Materie

Al die handen die voor mij zorgen

door Marijke Sluijter

“Netjes dank je wel zeggen hoor!” We voeden onze kinderen allemaal met deze gewoonte op, vaak zonder ons te realiseren hoeveel wijsheid erachter schuil gaat. Dankjewel zeggen verbindt gever en ontvanger, vooral als het niet blijft bij de conventionele beleefdheid, maar doorleefd en gevoeld wordt. Je dankbaar voelen is dé weg naar gezondheid en geluk.

Ontdek wie allemaal hebben gezorgd dat je eten op tafel staat!

Zet eens een product op tafel dat de kinderen dagelijks gebruiken. Vraag hen te bedenken welke handen er allemaal nodig waren om dit product hier te krijgen. De rekenliefhebbers hou je geïnteresseerd door hier sommen over te maken, andere kinderen zijn meer onder de indruk als je hen een mandala van al die handen laat maken, weer andere kinderen hebben het persoonlijke verhaal nodig of moeten het met eigen ogen zien.

Mandala’s van handen:
Laat elkaars handen omtrekken, kleuren en uitknippen, leg ze in een cirkel. Eventueel versieren met kleine voorwerpen. Bedenk wat die handen allemaal al kunnen. Wat kunnen ze alleen? Wat samen?

Collage van handen:
Laat handen uitknippen uit tijdschriften en maak daar een mooie collage van.

Sorteren:
Verzamel foto’s van werkende mensen en laat die in allerlei categoriën indelen of op een logische volgorde leggen.

Over de auteur van deze tip

De ontwikkeling van mensen en de mensheid fascineert me. Ik vraag me altijd af wat er nodig is om een leerblokkade te overwinnen, wil weten wat iemand tegenhoudt om volledig tot bloei te komen en wat er nodig is om weer bij de levensstroom aan te haken.

Mijn werk als projectleider en coördinator bij Stichting Universele Opvoeding en het hoofdredacteurschap van Educare geven mij de kans om op die vraag een veelvoud aan antwoorden te krijgen.

Enkele keren per jaar geef ik cursussen aan leerkrachten, yogadocenten, kindercoaches en -therapeuten over aanraakspel en tekenen om de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen.

Ik schreef toen ik in de jaren zeventig op Aruba woonde samen met Jacqueline van Ommeren ‘Educreation; hoe kinderen leren spreken, rekenen, schrijven en lezen in verbinding met zichzelf, de ander en de wereld’.

Terug in Nederland hielp ik babymassage in Nederland geaccepteerd te krijgen om de band tussen ouder en kind te versterken.

In 2002 introduceerde ik Onderlinge Kindermassage, een trend die uit Zweden kwam. Hierover schreef ik het boek ‘Aanraken, een levensbehoefte’. In april 2016 komt het uit in het Frans.

Momenteel geef ik aan leerkrachten, docenten van HVO en pedagogische opleidingen, kinder- of gezinscoaches en kindertherapeuten cursussen Zinvol Tekenen met Kinderen. Dit zijn communicatieve tekenspellen om het contact met kinderen te verdiepen. Ze werken in op de ontwikkeling van de cognitieve, emotionele en sociale intelligentie.

Om ouders, opvoeders en leerkrachten aan te moedigen meer met kinderen te gaan tekenen ontwikkelde ik in 2014 de ‘Droedel-App”: 52 tips voor een wekelijkse droedel.

Droedelen is gedachteloos bewegen op papier als ontspanningsmoment. Je hoeft niet je best te doen om het mooi te maken, want dat is niet het doel. Maar vaak wordt het mooier dan je dacht. En, kinderen doen graag met je mee!

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eén reactie

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()