Tip over verbondenheid met Materie

Hollandse vergezichten, vroeger en nu

door Marijke Sluijter

Nederland fietsland, zeker in de lente! En wat is het mooi met zijn tulpenvelden, koeien en molens. Dat vonden onze oude meesters ook, het Hollandse landschap wordt al eeuwen door hen vastgelegd.

Neem je kinderen mee naar vroeger

Onder de titel Holland op z’n mooist werken het Dordrechts Museum en het Gemeentemuseum Den Haag deze lente en zomer samen aan twee tentoonstellingen die naadloos op elkaar aansluiten en samen het complete verhaal van de Haagse School vertellen.

Veel van die landschappen zijn nog terug te vinden in het heden. Het zijn plekjes waar je zomaar terug kunt kijken naar hoe het vroeger was. Of je nu eerst naar het museum gaat of eerst op de fiets, het is een feest van herkenning.

Leuk voor een speurtocht buiten:
Zoek naar landschappen en gebouwen die je ook in het museum hebt gezien.
Wat is oud? Wat nieuw?
Probeer te ontdekken waar de schilder zat.
Neem een passe partout mee en kijk er doorheen. Wat vinden jullie een mooi plaatje?
Neem tekenspullen mee en ga samen schilderen en picknicken.

Leuk voor een speurtocht in het museum:
Herken je die molen, dat landschap?
Waar was dat?
Wat is er nu wat er toen niet was?

Thuis pak je het boek van Charlotte Dematons erbij: Holland op zijn mooist. Ze tekende speciaal voor deze gelegenheid het Hollandse landschap zoals het nu is, met daarin doorkijkjes naar vroeger. En daar zie je de oude meesters weer…

Over de auteur van deze tip

De ontwikkeling van mensen en de mensheid fascineert me. Ik vraag me altijd af wat er nodig is om een leerblokkade te overwinnen, wil weten wat iemand tegenhoudt om volledig tot bloei te komen en wat er nodig is om weer bij de levensstroom aan te haken.

Mijn werk als projectleider en coördinator bij Stichting Universele Opvoeding en het hoofdredacteurschap van Educare geven mij de kans om op die vraag een veelvoud aan antwoorden te krijgen.

Enkele keren per jaar geef ik cursussen aan leerkrachten, yogadocenten, kindercoaches en -therapeuten over aanraakspel en tekenen om de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen.

Ik schreef toen ik in de jaren zeventig op Aruba woonde samen met Jacqueline van Ommeren ‘Educreation; hoe kinderen leren spreken, rekenen, schrijven en lezen in verbinding met zichzelf, de ander en de wereld’.

Terug in Nederland hielp ik babymassage in Nederland geaccepteerd te krijgen om de band tussen ouder en kind te versterken.

In 2002 introduceerde ik Onderlinge Kindermassage, een trend die uit Zweden kwam. Hierover schreef ik het boek ‘Aanraken, een levensbehoefte’. In april 2016 komt het uit in het Frans.

Momenteel geef ik aan leerkrachten, docenten van HVO en pedagogische opleidingen, kinder- of gezinscoaches en kindertherapeuten cursussen Zinvol Tekenen met Kinderen. Dit zijn communicatieve tekenspellen om het contact met kinderen te verdiepen. Ze werken in op de ontwikkeling van de cognitieve, emotionele en sociale intelligentie.

Om ouders, opvoeders en leerkrachten aan te moedigen meer met kinderen te gaan tekenen ontwikkelde ik in 2014 de ‘Droedel-App”: 52 tips voor een wekelijkse droedel.

Droedelen is gedachteloos bewegen op papier als ontspanningsmoment. Je hoeft niet je best te doen om het mooi te maken, want dat is niet het doel. Maar vaak wordt het mooier dan je dacht. En, kinderen doen graag met je mee!

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.