Tip over verbondenheid met Jezelf

Zeg wat je eigenlijk bedoelt met ‘goed zo!’

door Hiranthi Herlaar

Als je een dag goed oplet op wat je vaak zegt zonder er echt bij na te denken, dan is de kans groot dat je er achter komt dat ‘goed zo!’ in het lijstje voorkomt. Je bent daarin zeker niet de enige. “Goed zo!” is een uitspraak van vele ouders en opvoeders. Maar wat zeg je er eigenlijk mee?

Als kinderen in een omgeving zitten waar dit continue gezegd wordt dan wordt het een soort achtergrondruis. Pas als er wat anders wordt gezegd worden de oren dan weer gespitst. Het wordt dan wel weer gehoord, maar dan is de uitspraak niet meer zo veelzeggend.

“Goed zo” is een loze kreet. Je geeft er een oordeel mee af (er is blijkbaar iets goed) en verder eigenlijk niets. De boodschap die we er eigenlijk mee willen geven komt helemaal niet over. De reden? De ontvanger van de loze kreet kan geen gedachten lezen.

Stop met nietszeggende complimenten, zeg wat je ziet en waardeer dat

Ruimt je kind zijn/haar speelgoed op? Dat is toch gewoon fijn? Zeg dat dan: “ik vind het heel fijn dat je je speelgoed hebt opgeruimd. Dank je wel.”

De eerste keer dat je bijna-kleuter op de wc zijn/haar plas doet. Hoewel je als ouder waarschijnlijk zo trots als een pauw bent: het is een heel normale stap in de ontwikkeling. Kijk dan eerst naar je kind. Straalt hij/zij hetzelfde gevoel uit? Wees dan samen blij! “Wauw, het is je gelukt! Wat een fijn gevoel is dat hè, als je na het plassen niet ook nog een schone luier hoeft?”

Wil je echt graag laten merken dat je trots bent? Hou het dan zoveel mogelijk bij jezelf, door middel van een ik-boodschap: “ik ben trots op je” in plaats van “je mag trots zijn op jezelf!” Het is immers joúw gevoel dat je graag wilt delen, níet dat van de ontvanger (je kind).

Gooi je er alsnog weleens ondoordacht een “goed zo!” uit? Vertaal de goed-zo dan alsnog naar de eigenlijke boodschap. Je zult zien dat je hier steeds beter in wordt.

Over de auteur van deze tip

Hiranthi Herlaar is de vrouw achter het OpgroeiHuis. Ze is daarnaast ook Maker van KROOST, eigenaresse van Liefdevol Opgroeien en blogger bij HetKind.

In het dagelijks leven denkt, schrijft en praat ze veel over opgroeien in het algemeen. Van de ontwikkeling van baby’s en kleine kinderen, tot de persoonlijke ontwikkeling van volwassenen en de invloed van hun jeugd en huidige omgeving daarop.

Naam: Hiranthi Herlaar
het OpgroeiHuis
Websites:
Verbinden:

Meer tips van Hiranthi »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eén reactie

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()