Tip over verbondenheid met de Natuur

Natuur? Die loopt in je straat.

door Arno Kerkdijk

Nog maar vijf procent van de Europese kinderen komt rechtstreeks in aanraking met natuur. Dat is schrikbarend, vooral als je bedenkt dat zij als volwassenen de verantwoording krijgen voor het in stand houden van onze aarde. Het is dus belangrijk dat alle kinderen geregeld in contact komen met natuur.

Gelukkig is natuur nooit ver weg. Tussen elke tegel groeit wel een sprietje. En op dit moment kruipen er miljoenen amfibieën door onze straten op weg naar water om eitjes te leggen. Die kun je een handje helpen door ‘s avonds een wandeling te maken en ze op een stoeprandje of over een weg te zetten. Laat je kinderen dus voor het slapen gaan nog even

Opblijven voor de paddenwacht

Neem een zaklantaarn en een emmer mee. Vooral padden kun je gemakkelijk pakken en in de dichtst bijzijnde vijver zetten. Als je niet weet waar ze bij jou in de buurt kruipen kijk dan op www.padden.nu. Daar staan veel oversteekplaatsen op.

Ook kun je de putten in jouw straat regelmatig controleren op dieren. Niet alleen kikkers, padden en salamanders, ook jonge eendjes lopen er wel eens in! Eruit lukt niet, ze spoelen met een regenbui het riool in. En als het niet regent drogen ze uit.

Vraag bij je gemeente wat zij doen om amfibieën te  beschermen en wat je als burger kunt doen. Er zijn bijvoorbeeld beschermende roosters die je tijdens de paddentrek voor putten kunt zetten.

Over de auteur van deze tip

Ik ben als kind opgegroeid tussen sloten en vijvers. Als ze me zochten konden ze me daar vinden, samen met mijn broer. Jaren geleden ontdekte ik dat er enorm veel amfibieën door onze riolering spoelen. Sindsdien ben ik elk voorjaar druk met het beschermen en redden van kikkers, padden en salamanders. Nu dikwijls samen met de buurkinderen, die mij graag helpen als ik de putten open maak.

Naam: Arno Kerkdijk

Meer tips van Arno »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.