Tip over verbondenheid met Jezelf

Rommelblindheid in gezinnen

door Janita Venema

IKEA lanceert in zijn reclamecampagne het woord rommelblindheid. Je ziet de rommel die jij in huis achterlaat niet maar anderen hebben er last van.

Zo werkt het ook in een gezin. Ouders dragen vanuit hun verleden – en vaak zonder dat ze zich daar bewust van zijn – rommel bij zich en hoe goed ze ook hun best doen, hoe veel ze ook van hun kinderen houden, gedurende de dag heeft die rommel invloed op wat ze doen, ook op de omgang met de kinderen. Kinderen hebben last van de rommel van hun ouders en reageren daar op in hun spel, gedrag, ontwikkeling e.d. Zij zien die ‘rommel’ namelijk wel!

Kinderen hebben last van onze ‘rommel’

Daarom houden kinderen ook zo van spelletjes als ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ en ‘de omgekeerde wereld’. Ze doen van alles om ons duidelijk te maken dat wij naar onszelf mogen kijken. En als kers op het toetje maken ze ons ook nog duidelijk wat we nou precies voor rommel bij ons dragen. Geweldig toch?

De reclamespot eindigt met de conclusie ‘omdat jij zelf niet ziet wat je achterlaat, ruimt iemand anders voor jou op en jij voor een ander, zo werkt het.’

En zo werkt het ook in gezinnen! Kinderen doen hun best om jouw rommel ‘op te ruimen’ en ach, wij ruimen dan ook weer eens voor hen op. Ja, zo is het natuurlijk omgekeerd ook.

Nou maar hopen dat ouders snappen dat kinderen gewoon met een hele pure reactie komen op hen! En dat ze begrijpen wat hun kind nou eigenlijk precies duidelijk wil maken. Want dat doen ze! Ze laten ons niet aanmodderen maar geven nauwkeurige aanwijzingen over welke rommel we mogen opruimen. En als je het zelf niet ziet kan een kindertolk je daarbij helpen.

Zo komt het, net als bij IKEA, uiteindelijk prachtig mooi voor elkaar en stappen we samen opgeruimd de dag en het leven in.

Over de auteur van deze tip

Vrijwel iedereen herkent dat je kind kan reageren op jou. Dat was bij mij ook zo. Mijn zoon was niet speels, chronisch verkouden en ongelukkig tot ik mezelf in hem herkende. Binnen een week was hij beter op alle fronten, voor mij was het een diepgaande omslag in mijn leven. Later heb ik datgene wat er met ons gebeurde tot een methode omgevormd. Daarmee werd ik kindertolk en de initiator van de methode PresentChild®, een kostbaar geschenk voor kinderen en iedereen die kind is geweest. Ik ben een creatieve denker met het hart open en breng aardse spiritualiteit op een inspirerende en alledaagse manier bij de mensen. O.a. via consulten, oudercursussen, lezingen, workshops en trainingen voor hulpverleners (Training tot Kindertolk), leerkrachten en personeel van kinderdagverblijven. Kindertolken vind je overal in Nederland en België, je vindt ze op de website www.presentchild.com.

Naam: Janita Venema
Zienderogen Beter
Websites:
Verbinden:

Meer tips van Janita »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.