Tip over verbondenheid met Jezelf

Lastig kind? Heb jij even geluk!

door Berthold Gunster

Zijn kinderen lastig, of zijn wij lastig voor kinderen? Ga alle lastige kinderen die je kent maar eens na en draai het eens om. Hoe lastig ben jij voor hen?

Neem bijvoorbeeld het kind dat zich altijd overal mee bemoeit en waar iedereen een hekel aan heeft uit mijn boek ‘Lastige kinderen? Heb jij even geluk!’ Niemand had meer zin om dit kind in de groep te hebben. Alle leraren hadden de neiging zijn bemoeizucht in te dammen, af te kappen en ten slotte te verbieden.

Tot ik voorstelde het eens anders te bekijken. Wat zou dit kind kunnen bijdragen aan het welzijn van de andere kinderen en van ons? Met andere woorden:

Lastig kind? Hoe kunnen we daar plezier aan beleven?

Bekijk je het gedrag van zo’n kind niet als een probleem maar als een kans die zich voordoet, dan zie je andere mogelijkheden. Misschien heb je dit kind wel heel hard nodig. Het kan andere kinderen gaan helpen, je assistent voor bijzondere taken worden of speelplein-mediator, een rol die zo’n kind kan leren om andere kinderen te helpen als er ongenoegen is dat moet worden uitgepraat. Op de middelbare school is zo’n leerling een fantastische klassenvertegenwoordiger.

Kijk dus eens anders naar lastige kinderen en ontdek nieuwe mogelijkheden!


Heb je de enquête al ingevuld? Klik hier en geef jouw mening!
Speciaal voor de betalende leden van Educare hebben we tot 15 april de actie: ‘Breng Educare voor het voetlicht’. Door het bestellen van een pakket Educares werven ze leden in hun eigen omgeving.
Ben je lid van Educare en wil je helpen?
Klik dan hier en kijk hoe je Educare helpt groeien
Geen lid en nieuwsgierig?
Klik dan hier.

Over de auteur van deze tip

Ik heb wel eens aan schooldirecteuren gevraagd hoe het zou zijn als je het geluk van je leerlingen en leraren zou meten. Niet dat dat het doel is, maar je gelukkig voelen is een goede indicator van wat je zijn is: Ben je autonoom, leer je, ontwikkel je je?
Ik ga in 2015 met een nieuwe theatershow beginnen voor onderwijs en opvoeding, met als titel: Lastige kinderen? Heb jij even geluk!

Naam: Berthold Gunster
Website:

Meer tips van Berthold »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.