Tip over verbondenheid met Jezelf

Pak problemen aan

door Simone de Bruin

Van jongs af aan komen er gebeurtenissen op je pad. Soms hele fijne en mooie momenten waar je blij en vrolijk van wordt. Maar soms sta je ineens voor een probleem al dan niet door eigen toedoen. Geef ook dan het goede voorbeeld en laat je kind zien dat je jouw problemen erkent én dat je ze aanpakt. Dat jij bereid bent actie te ondernemen en ze ook oplost. Want uiteindelijk gaat het daarom: hoe ga je met uitdagingen om? Daarmee laat je zien dat problemen kunnen worden opgelost en dat geeft kinderen vertrouwen!

Problemen aanpakken geeft vertrouwen

Onze zoon belde:
“Mam, ik zit weer in de problemen!” en er klonk een diep zucht.
“Goed, vertel dan maar eens rustig wat er aan de hand is.” antwoordde ik.
“Nou kijk, Tom zou met mij de metro nemen maar hij kwam niet door het poortje, ik had dat niet door en stapte in de metro. Pas toen de metro wegreed, zag ik dat Tom nog op het perron stond. Ik heb hem toen gebeld en gezegd dat hij de volgende metro moest nemen, dat ik op het station op hem zou wachten. Dus nu zitten we samen in de andere metro maar we zijn dus wel later.”
“En wat is dan je probleem? Volgens mij hád je een probleem maar heb je het aangepakt en ook weer opgelost. Dus goed gedaan, zou ik zeggen!”
“Oh… dank je wel.” klonk zijn verbaasde stem.

Een simpel voorbeeld uit de dagelijkse praktijk maar oh zo waardevol. Je kunt een kind namelijk niet beschermen tegen gebeurtenissen die het overkomt dan wel ervaart. Je kunt het wel handvatten meegeven zodat het vertrouwen krijgt om problemen aan te pakken. Als je jouw kind laat zien dat jij ook problemen ervaart, of moeilijkheden tegenkomt, deel het met je kind. Je hoeft niet alle details te onthullen maar je kunt wel vertellen tegen welke dingen je aanloopt en nog belangrijker: je laat zien dat je jouw problemen aanpakt. Dat geeft vertrouwen, niet alleen aan jou maar ook aan je kind!

Over de auteur van deze tip

Als mens ontkom je niet aan gebeurtenissen in je leven. Hoe je er mee omgaat, wat je er mee doet, is een keuze. Kom je in beweging of juist niet? Wat je ook doet, het laat sporen na en soms zijn die pijnlijk. In mijn praktijk begeleid ik volwassenen en kinderen met name op sociaal-emotioneel gebied. De focus van mijn werk ligt op het bewust worden van gedrag en onderliggende beweegredenen. Emoties stoppen niet bij de voordeur maar neem je mee naar je werk, naar school, naar je hele omgeving. Daarom vind ik het belangrijk om regelmatig het hele systeem te bekijken. Mijn werkervaring, het moederschap en het verwerken van trauma en verlies hebben mij inzichten gegeven en bovenal ook inspiratie. Praten over emoties kan eenvoudig en vergroot het gevoel van welzijn.

Naam: Simone de Bruin
Praktijk Hati Saya
Websites:
Verbinden:

Meer tips van Simone »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.