Tip over verbondenheid met Jezelf

Iets kwijt? Zingen helpt…

door Marijke Sluijter

Als kind kun je behoorlijk van slag raken als je geliefde knuffel, speelgoedauto of lievelingstrui zoek is of als je opeens je vader of moeder niet meer ziet. Totale paniek slaat toe! Zou kiekeboe en verstoppertje spelen daarom zo populair zijn bij jonge kinderen?

Zingen helpt! Muziek geeft klank aan je emoties en maakt het mogelijk die te delen met anderen.

Het uiten van je zorgen is een belangrijke vaardigheid,  niet alleen omdat de kans dat je hulp krijgt groter wordt, een uitlaatklep is ook belangrijk voor welzijn en gezondheid.
Onderstaand liedje heb ik gemaakt om kinderen (2 tot 5 jaar) te helpen om met emoties van paniek en verlies te leren omgaan. In drie stappen deel je je zorgen, vraag je om hulp en vertel je dat je je pop, je zus of opa mist.

Je zingt het eerst als verstop-spelletje, maar als  de nood aan de man komt kun je samen zingend op zoek te gaan naar beer, papa of oma. Zo houd je de moed erin!

Verstop een voorwerp op een plek waar het kind het kan zien. Je zingt het liedje ‘Heb jij mijn … gezien?’ en zoekt overal, behalve waar het ligt. Je doet net of je het voorwerp niet ziet. Dat is reuze spannend, en de pret is groot als het kind het voorwerp pakt en aangeeft!

Als het kind ouder is mag het iets van jou verstoppen. Niet kijken! Jij zoekt daarna zingend naar je spullen. Hoe gaat het kind jou helpen?

Pas als de regels van dit spel helemaal duidelijk zijn kun je iets van het kind verstoppen, Niet te moeilijk maken, het kind mag nooit echt in paniek raken!

Hier is de tekst, en als je op deze link klikt zing ik de melodie voor je.
Heb jij mijn …. gezien? Zag je haar/hem misschien? Ik ben haar/hem al een poosje kwijt, En als je hem/haar ziet, zeg dan alsjeblieft, dat ik haar heel erg mis!
Zing zelf. Kinderen hebben jouw geruststellende stem nodig, het maakt niets uit of je zo vals als een kraai zingt!

Leer ook de talen van kinderen spreken:
Aanraking, beweging, klank en beeld zijn de talen die kinderen van nature spreken, Ik leer je graag hoe je op een diep niveau met kinderen communiceert en hen steunt bij hun ontwikkeling door toepassing van deze ‘talen’.

Over de auteur van deze tip

De ontwikkeling van mensen en de mensheid fascineert me. Ik vraag me altijd af wat er nodig is om een leerblokkade te overwinnen, wil weten wat iemand tegenhoudt om volledig tot bloei te komen en wat er nodig is om weer bij de levensstroom aan te haken.

Mijn werk als projectleider en coördinator bij Stichting Universele Opvoeding en het hoofdredacteurschap van Educare geven mij de kans om op die vraag een veelvoud aan antwoorden te krijgen.

Enkele keren per jaar geef ik cursussen aan leerkrachten, yogadocenten, kindercoaches en -therapeuten over aanraakspel en tekenen om de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen.

Ik schreef toen ik in de jaren zeventig op Aruba woonde samen met Jacqueline van Ommeren ‘Educreation; hoe kinderen leren spreken, rekenen, schrijven en lezen in verbinding met zichzelf, de ander en de wereld’.

Terug in Nederland hielp ik babymassage in Nederland geaccepteerd te krijgen om de band tussen ouder en kind te versterken.

In 2002 introduceerde ik Onderlinge Kindermassage, een trend die uit Zweden kwam. Hierover schreef ik het boek ‘Aanraken, een levensbehoefte’. In april 2016 komt het uit in het Frans.

Momenteel geef ik aan leerkrachten, docenten van HVO en pedagogische opleidingen, kinder- of gezinscoaches en kindertherapeuten cursussen Zinvol Tekenen met Kinderen. Dit zijn communicatieve tekenspellen om het contact met kinderen te verdiepen. Ze werken in op de ontwikkeling van de cognitieve, emotionele en sociale intelligentie.

Om ouders, opvoeders en leerkrachten aan te moedigen meer met kinderen te gaan tekenen ontwikkelde ik in 2014 de ‘Droedel-App”: 52 tips voor een wekelijkse droedel.

Droedelen is gedachteloos bewegen op papier als ontspanningsmoment. Je hoeft niet je best te doen om het mooi te maken, want dat is niet het doel. Maar vaak wordt het mooier dan je dacht. En, kinderen doen graag met je mee!

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eén reactie

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()