Tip over verbondenheid met de Maatschappij

Om te kunnen leren moet je je veilig voelen

door Harald Borjans

Het emotionele centrum van het brein is zo krachtig dat negatieve emoties zoals vijandigheid, woede, angst en bezorgdheid de hersenen automatisch ‘terugschakelen’ naar fundamenteel denken, gericht op overleven.

Stel je de impact op het leren van kinderen voor die in een omgeving leven die gedomineerd wordt door onderwijskundige of sociale druk, dreigen met straf of andere gelijksoortige vijandigheid.

veiligheid en verbondenheidIn een dergelijke omgeving wordt het denkvermogen van de hersenen uitgeschakeld en kinderen komen hierdoor terecht in een constante staat van vluchten, vechten of vijandigheid. De hersenen worden door deze overlevingsbehoefte zo grondig in beslag genomen dat deze niet meer ter beschikking staan voor de noodzakelijke leeractiviteiten Kinderen raken ‘gehandicapt’: hun nieuwsgierigheid, verwondering en het vermogen om zich te concentreren worden in beslag genomen door een staat van verhoogde waakzaamheid en een onmiddellijke behoefte aan bescherming en veiligheid. Kijk voor voorbeelden van dit soort situaties eens bij uzelf en uw kind(eren).

Vraag uzelf voortdurend af wat u kunt doen om de emotionele veiligheid in uw omgeving te verbeteren

.
“Over het algemeen geldt dat een kind alleen in een veilige omgeving op een gezonde manier durft te groeien. Zijn behoefte aan veiligheid moet vervuld zijn. Het kan niet vooruit geduwd worden, want de niet vervulde behoefte aan veiligheid zal altijd onderhuids aanwezig blijven, altijd roepend naar vervulling ervan.”
Abraham Maslow (Klinisch psycholoog)

Over de auteur van deze tip

Ik zie communicatie als een brug tot verbinding, ook als het eens lastig wordt. Mijn passie en deskundigheid zet ik graag in binnen het onderwijs en op de werkplek.

Naam: Harald Borjans
Website:

Meer tips van Harald »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eén reactie

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()