Tip over verbondenheid met de Natuur

Geschenken van en aan de natuur

door Maril Heijen

We naderen de kortste dag van het jaar. Onze voorouders, de Kelten, vierden dan feest: Yule. De kerk gooide er een christelijk tintje over en noemde het kerstmis. Nu is dit feest vaak niet meer dan een commerciële gebeurtenis: we gaan voor gala en geschenken en vergeten de betekenis van dit feest. Maar juist nu is het zo nodig om ons de andere betekenis van dit feest te herinneren: voor ons en voor onze kinderen.
Yule was ook een feest met geschenken. Maar het schenken was verbonden met religieuze rituelen. Dat waren rituelen die ons, als mens,  verbonden met de aarde en met de kosmos. Er was een diep besef dat uit de duisternis altijd licht zou voortkomen. En dat besef beleefde men van  uit zijn hart. Het yule of kerstfeest is een feest van het hart; van de stilte in ons hart. Dat is de plek waar we Liefde , vrede en menselijkheid kunnen ervaren.

Creëer met kaarsjes en muziek een vredige sfeer

Zorg voor knutselmaterialen (verf, papier, stenen, takken, draadjes, enz) Eerst een natuurwandeling om mooie materialen te zoeken en daarna knutselen maakt het nog betekenisvoller.. Thuisgekomen maak je in deze sfeer iets Liefdevols voor een Ander of iets Moois voor de Aarde. Geef er iets lekkers bij om weer warm te worden.
Zoek daarna samen een plek om de geschenken te koesteren of om op de Aarde te leggen.

Over de auteur van deze tip

Ik heb een lange ervaring in het begeleiden van kinderen in het onderwijs. Daarnaast help ik graag kinderen en hun ouders die zich willen ontwikkelen in hun groeiproces. Ik werk vanuit mijn hart en zeg zonder voorwaarden JA tegen dat wat er is bij kind en ouders.

Op mijn website zie je welke activiteiten met kinderen en ouders ik in mijn atelier doe…

Naam: Maril Heijen
Website:

Meer tips van Maril »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.