Tip over verbondenheid met de Maatschappij

Een ‘Book of Celebrations’ om je succesjes te vieren

door Harald Borjans

“Gezien de enorme omvang aan sociale veranderingen waar we voor staan – veranderingen die wij graag willen beleven – is er één gelegenheid waarvan ik voorspel dat het ons de grootste hoop en kracht zal geven en die ons tot deze veranderingen in staat zal stellen: laten we ervoor zorgen dat wij leren om te vieren. Laten wij het vieren in ons dagelijks leven integreren en laten wij vanuit deze energie handelen. Dat komt op de eerste plaats. Anders zullen we worden overweldigd door de enorme omvang aan problemen. Uit de geest van het vieren zullen wij naar mijn ervaring energie kunnen putten om te doen wat noodzakelijk is om de samenleving te veranderen.”
-Marshall Rosenberg- initiator Geweldloze Communicatie

Neem jij wel de tijd je succesjes te vieren? Soms word je zo opgeslokt door alle tegenslagen, dat dat er nog wel eens bij inschiet. En juist aan de momenten dat het wel lukt ontleen je je kracht!

Het loont daarom de moeite om jouw eigen bijdragen aan het welzijn van kinderen, collega’s en ouders vast te leggen en te (h)(erkennen – let op de kleine momenten van verbinding die je hierbij hebt gemaakt, momenten waarop je echt de tijd genomen hebt je met je eigen gevoelens of behoeften te verbinden, om een kind, collega of ouder echt te horen en om volledig aanwezig zijn.

Houd je successen bij en vier ze!

Houd je successen en je verdriet dagelijks (b.v. aan het einde van de dag) bij in een ‘Book of Celebrations’. Het is een verhelderend en zuiverend ritueel dat je ondersteunt in evenwicht te blijven en de uitdagingen elke keer weer aan te kunnen gaan. Als opschrijven voor jou niet werkt zou je het ook met je partner, maatje of vriend(in) kunnen bespreken.

Een ander idee – om verbondenheid in een gezin of klas te laten leven – is om samen successen te vieren en om tegenslagen of verlies te rouwen. Omdat ik het zelf pas sinds kort toepas nodig ik je – ter inspiratie – uit om je eigen ervaringen met mij en anderen te delen, door het plaatsen van een reactie aan het einde van dit verhaal.

Over de auteur van deze tip

Ik zie communicatie als een brug tot verbinding, ook als het eens lastig wordt. Mijn passie en deskundigheid zet ik graag in binnen het onderwijs en op de werkplek.

Naam: Harald Borjans
Website:

Meer tips van Harald »

Reageer op deze tip

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 reacties

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()